O femeie care susține că ar fi descendenta directă a unei familii de sclavi fotografiate în 1850 la cererea unui profesor rasist de la Harvard a dat în judecată miercuri prestigioasa universitate americană, pe care o acuză de exploatarea ”rușinoasă” a imaginilor cu strămoșii ei, relatează joi AFP.

În centrul acestei reclamații de 24 de pagini, depusă de Tamara Lanier la un tribunal din statul Massachusetts, stau o serie de fotografii în care apar un sclav și fiica sa, identificați drept Renty și Delia, realizate în 1850 în Carolina de Sud.

Imaginile, păstrate într-un muzeu din Harvard, sunt considerate primele fotografii cunoscute cu sclavi negri americani.

Ele au fost realizate la solicitarea unui celebru biolog de la Harvard, Louis Agassiz (1807-1873), cunoscut pentru munca sa privind ghețarii, dar și pentru teoriile sale despre superioritatea rasei albe.

Renty și Delia au fost forțați să se fotografieze parțial dezbrăcați, “fără demnitate sau compensație”, profesorul intenționând prin aceste imagini să “dovedească inferioritatea biologică a negrilor”, a afirmat pensionara Tamara Lanier.

În timp ce mai multe universități americane de prestigiu au recunoscut în ultimii ani legăturile lor istorice cu sclavia, Lanier acuză universitatea din Boston că nu a respins acest “capitol grotesc” al istoriei și că a “exploatat” aceste imagini timp de zeci de ani.

Ea denunță în special o carte publicată de Harvard în 2017, vândută pentru 40 de dolari, cu o fotografie a lui Renty pe copertă, prezentată drept o carte despre utilizarea fotografiei în antropologie.

Lanier solicită returnarea imediată de către Harvard a fotografiilor cu Renty și Delia și recunoașterea de către universitate a faptului că a fost “complice la perpetuarea și justificarea sclaviei”. Ea a cerut, de asemenea, profiturile obținute de pe urma acestei fotografii și despăgubiri, fără a specifica o sumă anume. 

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/03/descendenta-unei-familii-de-sclavi-a-dat-in-judecata-universitatea-harvard-pentru-o-fotografie-a-stramosilor-sai-53879.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/03/descendenta-unei-familii-de-sclavi-a-dat-in-judecata-universitatea-harvard-pentru-o-fotografie-a-stramosilor-sai-53879-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv