Fumatul unor tipuri de canabis cu niveluri ridicate de tetrahidrocanabinol (THC) crește în mod semnificativ riscul de apariție a tulburărilor mintale grave, conform unui studiu internațional citat marți de Press Association.

Utilizarea zilnică a canabisului triplează riscul de a dezvolta psihoze, potrivit studiului, iar fumatul varietăților de canabis cu niveluri ridicate ale ingredientului activ THC a crescut acest risc de cinci ori.

Cercetarea a fost efectuată în unsprezece locații din cinci țări din Europa și din Brazilia. Oamenii de știință au concluzionat că cea mai puternică asociere cu psihozele a fost identificată în Londra și Amsterdam, zone în care astfel de tipuri de canabis cu niveluri de ridicate de THC sunt mai ușor de accesat.

Tulburările psihotice, precum schizofrenia, pot avea efecte devastatoare, printre acestea numărându-se iluzii paranoide și halucinații.

Cercetătorii au analizat istoricul consumului de droguri în cazul a 901 pacienți care au prezentat un prim episod psihotic între 2010 și 2015 și 1.277 de indivizi sănătoși.

Studiul s-a desfășurat în Marea Britanie, Franța Olanda, Italia și Brazilia.

În total, 29,5% dintre subiecți consumau zilnic canabis, comparativ cu 6,8% dintre cei incluși în grupul de control, care nu prezentau probleme grave de sănătate mintală.

Puțin peste o cincime dintre cazurile de psihoză din cele unsprezece locații au fost asociate consumului zilnic de canabis.

“Constatările noastre sunt în concordanță cu studiile anterioare ce demonstrează că utilizarea canabisului cu o concentrație mare de THC are mai multe efecte dăunătoare asupra sănătății mintale în comparație cu tipurile cu o concentrație redusă”, a declarat unul dintre autorii principali ai studiului, doctor Marta Di Forti de la King’s College London.

”Totodată, acestea demonstrează, în premieră, modul în care utilizarea canabisului influențează incidența tulburărilor psihotice la nivel de populație. Deoarece statutul juridic al canabisului se schimbă în multe țări și state și pentru că sunt luate în calcul proprietățile medicinale ale anumitor tipuri de canabis, este foarte important să luăm în considerare posibilele efecte adverse asociate cu utilizarea zilnică, în special a tipurilor cu potență ridicată”, a adăugat cercetătoarea.

Concluziile studiului au fost publicate în jurnalul The Lancet Psychiatry. 

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/03/utilizarea-canabisului-cu-o-concentratie-ridicata-de-thc-asociata-cu-un-risc-mai-mare-de-psihoze-53846.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/03/utilizarea-canabisului-cu-o-concentratie-ridicata-de-thc-asociata-cu-un-risc-mai-mare-de-psihoze-53846-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv