Președintele turc Recep Tayyip Erdogan susține că atentatul de la cele două moschei din Noua Zeelandă nu este un eveniment izolat, ci face parte dintr-o operațiune organizată împotriva Turciei, care ar avea drept scop să alunge turcii din Istanbul pentru ca orașul să redevină Constantinopol.

“Acesta nu este un eveniment izolat, este ceva mai organizat”, a declarat luni liderul turc la un eveniment electoral, potrivit cotdianului Yeni Șafak.

“Ne pun la încercare cu mesajul pe care ni l-au trimis din Noua Zeelandă, de la 16.500 de kilometri depărtare”, a adăugat Erdogan, care a invocat atentatul de la Christchurch drept o dovadă a ascensiunii islamofobiei în țările occidentale.

Președintele a mai afirmat că atacatorul a proferat amenințări la adresa sa și a Turciei, și voia să alunge turcii din Istanbul.

“Am fost aici de 1000 de ani și, cu voia lui Allah, vom fi aici până la Apocalipsă”, a declarat Erdogan, adăugând că orașul “Istanbul nu va fi transformat în Constantinopol”, făcând referire la numele bizantin purtat de oraș înainte de cucerirea otomană.

Brenton Harrison Tarrant, un adept al supremației albe și autoproclamat „etno-naționalist”, a comis vineri un atac la moschei din orașul Christchurch, împușcând mortal 50 de persoane.

Înaintea atacului, individul a publicat pe contul său de Twitter, sub numele de Brenton Tarrant, mai multe poze cu arme și o „proclamație” de 74 de pagini în care își explică acțiunile. Printre motivele invocate de atacator se numără „crearea unei atmosfere de teamă” și „incitarea la violență” împotriva musulmanilor. Atacatorul a menționat și catedrala Hagia Sophia din Istanbul, transformată în moschee după cucerirea otomană.

Liderul turc a făcut referire și la campania de la Gallipoli, din cursul Primului Război Mondial, când otomanii au înfrânt o forță condusă de britanici, ce includea trupe australiene și neo-zeelandeze, care avea drept obiectiv să ocupe orașul Istanbul, capitala Imperiului Otoman.

“Bunicii voștri au venit aici … și s-au întors în coșciuge”, a spus Erodgan, completând: “Să nu aveți nici o îndoială că vă vom trimite înapoi ca pe bunicii voștri”.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/03/erdogan-sustine-ca-atentatul-din-noua-zeelanda-face-parte-dintr-o-operatiune-ce-vizeaza-turcia-53842.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/03/erdogan-sustine-ca-atentatul-din-noua-zeelanda-face-parte-dintr-o-operatiune-ce-vizeaza-turcia-53842-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv