Proiectul unui bloc înalt de 30 de metri care ar urma să fie construit în apropierea fostei Cetăți Tomis va fi discutat în ședința de joi a Consiliului Local Constanța. Imobilul are aviz de la Ministerul Culturii, deși Direcția de Urbanism a Primăriei a respins autorizarea.

Controversele în jurul proiectului imobiliar durează de mai multe luni, după ce fostul ministru al Culturii, George Ivașcu, a dat aviz favorabil pentru ridicarea blocului, în timp ce Direcția de Urbanism a Primăriei Constanța a respins autorizarea.

Blocul ar urma să fie construit în imediata apropiere a unor vestigii istorice, ce datează de aproximativ 2.000 de ani, din fosta Cetate a Tomisului.

Specialiștii locali au invocat faptul că imobilul se va afla „la doi metri de drumul de est și la circa trei -cinci metri față de drumul de acces în Cetate și se interpune între aceste două componente ale monumentului istoric”.

Potrivit Direcției de Urbanism Constanța, noua construcție „nu răspunde interesului public de a proteja și pune în valoare monumentul istoric Poarta de nord-est (principală) a zidului de incintă al Cetății Tomis (…) și reduce posibilitatea conservării și punerii în valoare a monumentului”.

Totodată, imobilul ar urma să fie amplasat la aproximativ cinci metri de un alt bloc de locuințe.

Din aceste motive, proiectul de hotărâre inițiat acum mai bine de jumătate de an a fost retras de mai multe ori de pe ordinea de zi a Consiliului Local Constanța. La începutul acestui an, primarul Decebal Făgădău a realizat și o consultare publică pe acest subiect. Majoritatea votanților s-a exprimat împotriva proiectului.

La ședința de joi, consilierii locali ai municipiului Constanța vor decide dacă aprobă sau nu planul urbanistic de detaliu privind construirea acestui imobil.

Comenteaza aceasta stire

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/02/constanta-proiect-controversat-legat-de-construirea-unui-bloc-la-2-metri-de-cetatea-tomis-in-dezbaterea-cl-53564.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/02/constanta-proiect-controversat-legat-de-construirea-unui-bloc-la-2-metri-de-cetatea-tomis-in-dezbaterea-cl-53564-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv