Statele Unite au mobilizat efective ale forțelor speciale în cadrul pregătirilor pentru lansarea unei intervenții militare în Venezuela sub pretextul contracarării unei crize umanitare, acuză Administrația din Cuba, care este un aliat al regimului de la Caracas.

„În perioada 6-10 februarie, avioane militare de transport au zburat spre Aeroportul Rafael Miranda din Puerto Rico, spre Baza San Isidro din Republica Dominicană și spre alte insule din Caraibe, probabil fără ca aceste națiuni să aibă cunoștință. Aceste avioane au decolat din baze americane în care sunt militari ai forțelor speciale, folosiți pentru acțiuni sub acoperire”, a transmis joi seară Administrația din Cuba, citată de Reuters.

Liderii de la Havana susțin că Washingtonul pregătește o intervenție militară în Venezuela, sub pretextul contracarării unei crize umanitare.

Întrebat despre aceste acuzații, emisarul special american responsabil de Venezuela, Elliott Abrams, a declarat: „Este o nouă minciună”.

 

Președintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a afirmat că Administrația de la Washington este formată din “extremiști” care au generat criza politică de la Caracas pentru a justifica o intervenție militară, catalogându-l pe omologul său american, Donald Trump, drept adept al „supremației albilor”. Nicolas Maduro, contestat de Statele Unite și de alte țări occidentale în contextul crizei politice și economice de la Caracas, a reiterat că se opune primirii de asistență umanitară din străinătate, argumentând că Venezuela are „capacitatea de a satisface toate necesitățile poporului și nu va cerși de la nimeni”. „Statele Unite intenționează să creeze o criză umanitară pentru a putea justifica o intervenție militară. Acest lucru se înscrie în farsă; de aceea, le spunem cu toată demnitatea că nu avem nevoie de resturile lor de pâine, de mâncarea lor toxică, de resturile lor”, a afirmat Maduro.

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a decis să îl recunoască pe Juan Guaidó, liderul opoziției, ca fiind președinte interimar al Venezuelei. Juan Guaidó, șeful Adunării Naționale din Venezuela, s-a autoproclamat președinte interimar al țării, contestându-l oficial pe președintele Nicolás Maduro în contextul crizei politice grave. Nicolas Maduro tocmai a început al doilea mandat de președinte al Venezuelei, dar zeci de mii de persoane continuă protestele, denunțând fraude electorale.

Administrația Vladimir Putin a avertizat că va face totul pentru apărarea președintelui Venezuelei, Nicolas Maduro, după ce, pe fondul speculațiilor privind o presupusă invazie militară prin Columbia, Casa Albă a reiterat că președintele Donald Trump menține „toate opțiunile”. De asemenea, China, Turcia, Cuba și Siria îl susțin pe Nicolas Maduro.

Italia și Grecia au semnalat că nu îl vor recunoaște pe liderul opoziției din Venezuela, Juan Guaido, drept președinte interimar, avertizând că trebuie evitat un război precum cel din Libia.

rootstireaActualitate/Esential
Statele Unite au mobilizat efective ale forțelor speciale în cadrul pregătirilor pentru lansarea unei intervenții militare în Venezuela sub pretextul contracarării unei crize umanitare, acuză Administrația din Cuba, care este un aliat al regimului de la Caracas.„În perioada 6-10 februarie, avioane militare de transport au zburat spre Aeroportul Rafael...

Preluat de la romania ntv