Ambasadorii la UE au convenit vineri ca, după Brexit, cetățenilor din Regatul Unit care vin în spațiul Schengen pentru o ședere de scurtă durată, 90 de zile într-o perioadă oarecare de 180 de zile, să li se acorde posibilitatea de a călători fără viză, se arată într-un comunicat al Consiliului UE.

În conformitate cu normele UE, scutirea de viză se acordă în condiții de reciprocitate. Guvernul Regatului Unit a afirmat că nu intenționează să solicite viză cetățenilor din UE care călătoresc în Regatul Unit pentru șederi de scurtă durată, menționează sursa citată.

În cazul în care Regatul Unit ar introduce obligativitatea deținerii unei vize pentru cel puțin un stat membru, s-ar aplica mecanismul de reciprocitate existent, iar cele trei instituții și statele membre s-ar angaja să ia fără întârziere măsuri în sensul aplicării mecanismului.

Politica în materie de vize față de cetățenii țărilor terțe care intră în spațiul Schengen pentru o ședere de scurtă durată este reglementată în cadrul legislației UE.

În temeiul normelor existente, toți resortisanții țărilor terțe sunt incluși pe una dintre următoarele două liste: resortisanți ai țărilor terțe care trebuie să dețină viză și resortisanți ai țărilor terțe scutiți de această obligație. După Brexit, Regatul Unit – ca țară terță – va trebui să figureze pe una dintre aceste două liste.

Comenteaza aceasta stire

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/02/calatorii-fara-viza-dupa-brexit-consiliul-ue-aproba-mandatul-de-negociere-53085.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/02/calatorii-fara-viza-dupa-brexit-consiliul-ue-aproba-mandatul-de-negociere-53085-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv