Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat că este posibil ca marți seară să primească rezultatele exacte privind numărul cazurilor de gripă de la Institutul Național de Sănătate Publică și în funcție de aceste rezultate să declare sau nu epidemie de gripă.

“Nu știu dacă o să declar epidemia de gripă. Aștept datele de Institutul Național de Sănătate Publică, date care încă nu s-au centralizat. De regulă, ziua de joi era ziua raportărilor, am cerut să se raporteze astăzi (marți – n.r.). Probabil înspre seară voi avea rezultatele exacte, mă voi întâlni cu specialiștii din comitetul de gripă și vom lua o decizie”, a afirmat ministrul Sănătății, Sorina Pintea, la Brașov.

Ea a reiterat că România este pregătită pentru o eventuală epidemie, procedurile în acest sens fiind transmise în teritoriu încă din 17 ianuarie, când s-a declarat debutul sezonului gripal.

“Sunt regiuni care au mai multe cazuri – regiunea de sud a țării, vestul țării are un număr mai mare de cazuri de gripă. Epidemia nu se poate declara local. În timpul circulației intense a virusului gripal pe regiuni, atunci se iau măsuri punctuale”, a spus Pintea.

Ea a precizat că va face o declarație de presă dacă va fi declarată epidemia de gripă.

“Din punctul meu de vedere, nu ar trebui să fie un anunț așteptat, pentru că noi, autoritățile, ne comportăm în acest moment ca și în cazul unei epidemii. Până la urmă, nu cred că trebuie să facem o isterie din asta, este o boală care circulă sezonier, în timpul iernii. Faptul că se încălzește vremea ne ajută într-un fel sau nu ne ajută, pentru că virusului gripal îi place la frig, dar există alte tipuri de viruși cărora le place la căldură”, a explicat demnitarul.

De asemenea, ministrul Sănătății a spus că dozele de vaccin suplimentare pentru grupele de risc vor fi distribuite în teritoriu zilele acestea. 

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/01/avem-sau-nu-epidemie-pintea-spune-ca-nu-au-fost-centralizate-inca-toate-cazurile-de-gripa-53038.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/01/avem-sau-nu-epidemie-pintea-spune-ca-nu-au-fost-centralizate-inca-toate-cazurile-de-gripa-53038-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv