Administrația de la Moscova a negat că ar fi trimis mercenari ruși ca să-l protejeze pe președintele Venezuelei, Nicolás Maduro, care se confruntă cu ample proteste ale opoziției susținute de Statele Unite, relatează cotidianul The Guardian.

Moscova și-a manifestat sprijinul diplomatic pentru Maduro, în contextul în care criza politică din Venezuela ar putea eroda influența și investițiile ruse din această țară.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a negat că Rusia ar fi trimis mercenari ruși în această țară.

Întrebat dacă Moscova a trimis cetățeni ruși în Venezuela, Peskov a răspuns categoric: “Nu, desigur că nu”.

Potrivit presei, agenți paramilitari care efectuează misiuni secrete pentru Rusia au ajuns în Venezuela în ultimele zile pentru a consolida dispozitivul de securitate al președintelui Nicolas Maduro în contextul protestelor opoziției susținute de Statele Unite.

Conform unor surse citate de agenția Reuters, Moscova a trimis aproximativ 400 de agenți paramilitari în Venezuela. Alte surse afirmă că sunt grupuri mai mici.

Agenții de securitate fac parte din Grupul Wagner, format din foști militari care au luptat clandestin pentru susținerea trupelor ruse în Ucraina și în Siria. Grupul Wagner nu a comentat informațiile.

Moscova susține că nu are legături cu astfel de firme private de securitate.

Administrația Vladimir Putin a anunțat că îl consideră pe Nicolas Maduro președintele legitim al Venezuelei. Kremlinul a avertizat Statele Unite că ingerințele în Venezuela sunt “inacceptabile”, catalogând drept “extrem de periculoase” declarațiile oficialilor americani privind o posibilă intervenție militară. Rusia a acuzat Statele Unite că susțin protestele care au generat de câțiva ani o criză politică gravă în Venezuela. China, Turcia, Siria și Iranul au exprimat susținere pentru regimul Nicolas Maduro.

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a decis să îl recunoască pe Juan Guaidó, liderul opoziției, ca fiind președinte interimar al Venezuelei. Juan Guaidó, președintele Adunării Naționale din Venezuela, s-a autoproclamat miercuri după-amiază președinte interimar al țării, contestându-l oficial pe președintele Nicolás Maduro în contextul crizei politice grave. Nicolas Maduro tocmai a început al doilea mandat de președinte al Venezuelei, dar zeci de mii de persoane continuă protestele, denunțând fraude electorale.

În condițiile unei crize economice și politice profunde, regimul președintelui Nicolas Maduro din Venezuela a devenit tot mai dependent de Rusia pentru finanțare, oferind în schimb Moscovei active ale companiilor de stat, în special din industria petrolieră, se arată într-o analiză Reuters din anul 2017.

Profitând de statutul de principal creditor al regimului guvernamental de la Caracas, Rusia își consolidează dominația asupra industriei petroliere din Venezuela.

În total, Rusia și compania rusă de stat Rosneft au împrumutat Venezuela cu cel puțin 17 miliarde de dolari din 2006 și până în 2017, potrivit estimărilor făcute de Reuters.

Mai mult, Rosneft joacă rolul de intermediar al vânzărilor de petrol din Venezuela către clienți din întreaga lume. O mare parte din petrolul din Venezuela ajunge în rafinăriile din Statele Unite, în pofida sancțiunilor împotriva Rusiei, fiind vândut prin intermediul unor firme de comerț, potrivit unor documente interne ale Petroleos de Venezuela (PDVSA).

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/01/rusia-neaga-ca-ar-fi-trimis-mercenari-in-sprijinul-presedintelui-venezuelei-nicolas-maduro-53008.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/01/rusia-neaga-ca-ar-fi-trimis-mercenari-in-sprijinul-presedintelui-venezuelei-nicolas-maduro-53008-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv