Un posibil focar de pestă porcină a fost semnalat în județul Timiș, într-o gospodărie din Belinț, de unde trei persoane au cumpărat cinci porci, din care au murit 23.

Potrivit unui comunicat transmis, sâmbătă, de ANSVSA, a apărut o suspiciune de pestă porcină africană la porcii dintr-o gospodărie din localitatea Belinț, județul Timiș.

În urma investigațiilor preliminare, a rezultat că în perioada 10-11 ianuarie, au fost cumpărate, de către trei persoane, 25 de porci de la o exploatație situată în extravilanul localității Giroc, județul Timiș.

„Porcinele nu erau identificate cu crotalii auriculare și nici însoțite de documente sanitare veterinare, medicii veterinari din circumscripțiile respective nefiind anunțați de aceste tranzacții, fapt ce constituie o încălcare gravă a legislației. Până la data apariției rezultatului de laborator, muriseră 23 porcine. Cazul se află în continuare în cercetarea autorităților sanitare veterinare județene și ale organelor de poliție”, arată sursa citată.

A fost convocat Centrul Local de Control al Bolilor pentru adoptarea planului de măsuri privind controlul, combaterea și eradicarea pestei porcine africane.

Totodată, DSVSA Timiș face apel la crescătorii de porcine să nu cumpere animale neidentificate prin crotalii și fără a fi însoțite de documentele sanitare veterinare obligatorii.

„Orice mișcare a porcinelor, din exploatațiile de origine către alte locații, se poate efectua doar după anunțarea, în prealabil, a medicului veterinar din circumscripția sanitară veterinară locală.
Orice caz de moarte sau îmbolnăvire al animalelor din gospodărie trebuie adus imediat la cunoștința autorităților sanitare veterinare. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor solicită sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor de prevenire și combatere a bolii, având în vedere gravitatea acesteia și consecințele economice deosebit de grave generate de apariția ei”, se arată în comunicat.

Comenteaza aceasta stire

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/01/suspiciune-de-pesta-porcina-la-animalele-cumparate-dintr-o-gospodarie-din-timis-52981.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/01/suspiciune-de-pesta-porcina-la-animalele-cumparate-dintr-o-gospodarie-din-timis-52981-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv