Curtea de Apel Pitești l-a condamnat miercuri pe medicul vâlcean Constantin Ploscaru (67 de ani) pentru tentativă de omor, după ce acesta și-a înjughiat cu un bisturiu un coleg de serviciu. După aflarea sentinței definitive, acesta a decis să aștepte să fie încătușat la casa de vacanță de la poalele Munților Cozia, departe de ochii familiei. Numai că polițiștii l-au găsit mort.

Un binecunoscut chirurg vâlcean a fost descoperit ieri seară mort în casa de vacanță din comuna Berislăvești. A ajuns aici după ce tot ieri a primit vestea că a fost condamnat la 3 ani și 4 luni închisoare de Curtea de Apel Pitești pentru tentativă de omor. În urmă cu trei ani, cunoscutul medic vâlcean s-a certat cu un coleg în sala de operații a Spitalului Județean Vâlcea. Povestea este notorie. Medicul Emil Bărbulescu era la acea vreme șeful gărzii și răspundea de blocul operator, când și-a găsit colegul, pe dr. Constantin Ploscaru în sala de chirurgie.

Cearta a izbucnit în holul Blocului Operator și s-a finalizat cu rănirea unuia dintre ei. Dr. Bărbulescu i-a reproșat colegului că ține ocupată sala de chirurgie pentru a opera un caz mai puțin grav, care s-ar fi putut rezolva și prin tratament, iar de aici conflictul a degenerat. Dr. Ploscaru a luat un bisturiu cu care l-a tăiat pe coleg în zona claviculară.

„Constantin Ploscaru și persoana vătămată B.E. au avut un conflict spontan în blocul operator – chirurgie, moment în care inculpatul Ploscaru Constantin, având în mână un bisturiu, i-a produs victimei o plagă în regiunea cervicală antero – laterală stânga, cauzându-i secțiunea mușchiului sterno-cleido-mastoidian și leziune jugulară externă”, spuneau anchetatorii la scurtă vreme după producerea incidentului.

Victima a fost supusă imediat unei intervenții chirugicale, în timp ce agresorul, cunoscut ca un medic cu o fire vulcanică, a fost dus la audieri, fiind declanșată la vremea respectivă și o anchetă internă. Dat în judecată, pe fond, dr. Constantin Ploscaru a primit o pedeapsă de 5 ani și 6 luni în urmă cu doi ani, la Tribunalul Județean Argeș. Miercuri, 23 ianuarie, s-a pronunțat și sentința definitivă în acest caz. Magistrații Curții de Apel Pitești i-au acordat circumstanțe atenuante, micșorându-i pedeapsa primită la procesul pe fond, la 3 ani și 4 luni de închisoare cu executare.

În plus, i s-a interzis și dreptul de a profesa. În urmă cu aproape un deceniu și jumătate, dr. Constantin Ploscaru și-a mai pierdut dreptul de a practica medicină pentru șase luni, după ce a decis să transfere un pacient la un alt spital din Craiova, în loc să-i acorde asistență medicală de urgență. Acesta a murit la scurt timp după ce a ieșit pe poarta spitalului vâlcean.

Dr. Constantin Ploscaru a solicitat în timpul procesului schimbarea încadrării juridice din tentativă de omor în loviri și alte violențe, lucru care nu s-a întâmplat. Iată ce apare în minuta sentinței definitive:

„Admite apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș și inculpatul Ploscaru Constantin, împotriva sentinței penale nr. 460 / 02.10.2017, pronunțată de Tribunalul Argeș, în dosarul nr. 402 / 90 / 2016, intimate părți civile fiind Bărbulescu Emil și Spitalul Județean de Urgență Vâlcea. Desființează, în parte, sentința apelată și, rejudecând: reține în favoarea inculpatului circumstanța atenuantă și reduce pedeapsa aplicată inculpatului de la 5 ani și 6 luni închisoare, la 3 ani și 4 luni închisoare. Interzice inculpatului și dreptul de a exercita profesia de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii. (…) Definitivă.”

Ieri seară, după aflarea sentinței, medicul a plecat din Râmnicu Vâlcea la casa de vacanță din comuna Berislăvești, de la poalele Muntelui Cozia, unde urma să-i aștepte pe polițiști. A vrut să evite astfel încă o durere pricinuită familiei. În jurul orei 18.48, a fost găsit fără suflare de către fiu și un prieten, care veniseră să-i fie alături. Medicii de pe ambulanță n-au mai putut face nimic pentru el, decât să constate decesul.

Deocamdată, se pare că dr. Constantin Ploscaru a suferit un infarct.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/01/chirurg-gasit-mort-inainte-de-a-fi-incatusat-condamnat-la-inchisoare-dupa-ce-si-a-injunghiat-un-coleg-in-sala-de-operatie-52934.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/01/chirurg-gasit-mort-inainte-de-a-fi-incatusat-condamnat-la-inchisoare-dupa-ce-si-a-injunghiat-un-coleg-in-sala-de-operatie-52934-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv