Michael Cohen, fostul avocat al președintelui SUA Donald Trump, a decis amânarea participării la audierile din Congres din cauza unor “amenințări” pe care i le atribuie liderului de la Casa Albă.

Michael Cohen a transmis miercuri seară, prin intermediul avocatului Lanny Davis, că nu se va prezenta la audierile în Camera Reprezentanților la data programată, 7 februarie. Avocatul Lanny Davis a motivat că Michael Cohen colaborează în continuare cu procurorul special Robert Mueller, dar a precizat că au fost primite și amenințări, informează Associated Press și CNBC.

“Din cauza amenințărilor curente la adresa familiei făcute la sfârșitul săptămânii trecute de către președintele Trump și de domnul Rudolph Giuliani (actualul avocat al președintelui -n.red.) și în contextul continuării cooperării domnului Cohen în investigații, la recomandarea avocaților, participarea domnului Cohen la audieri va fi reprogramată”, a declarat Lanny Davis.

Recent, Donald Trump l-a criticat dur pe fostul său avocat. “Am fost client al acestui om, s-ar presupune că ar exista un privilegiu avocat/client, dar nu mai contează, întrucât eu sunt o persoană foarte onestă. El are probleme cu unele împrumuturi și fraude, firme de taxi și alte chestii despre care nu știu nimic. Pentru a obține o reducere a pedepsei, cred că s-a gândit să dea niște informații despre președinte. Poate că ar trebui să dea informații despre socrul său (…)”, declara Donald Trump într-un interviu acordat postului Fox News.

Comisii ale Camerei Reprezentanților vor verifica informațiile apărute în presă potrivit cărora președintele Donald Trump i-ar fi cerut fostului avocat Michael Cohen să mintă despre proiectul imobiliar din Rusia în cursul audierilor din Congres. “Vom face ce este necesar pentru a afla dacă aceste informații sunt adevărate”, a reacționat congresmanul democrat Adam Schiff, președintele Comisiei pentru Informații din Camera Reprezentanților. “Este vorba de unele dintre cele mai grave acuzații de până acum”, a apreciat Schiff. La rândul său, Jerrold Nadler, președintele Comisiei pentru Afaceri Judiciare din Camera Reprezentanților, a explicat că îndrumarea unui subordonat să mintă în Congres este infracțiune federală. “Comisia pentru Afaceri are sarcina de a afla adevărul, vom face acest lucru”, a spus Jerrold Nadler.

Surse citate de site-ul BuzzFeed News au declarat că Donald Trump i-a cerut lui Michael Cohen să mintă în audierile din Congres despre negocierile cu Rusia privind construirea unui imobil în Moscova. Membri democrați ai Congresului SUA au cerut demiterea sau suspendarea președintelui Donald Trump pe fondul informațiilor apărute în presă că l-ar fi îndemnat pe fostul avocat Michael Cohen să mintă în Congres despre un controversat proiect imobiliar în Rusia. Actualul avocat al lui Donald Trump, Rudy Giuliani, a părut să respingă speculațiile: “Dacă îl credeți pe Cohen, vă pot aranja o înțelegere bună pe Podul Brooklyn…”

Politicieni din cadrul opoziției democrate, care deține majoritatea în Camera Reprezentanților, au atras atenția că ar putea fi vorba despre un caz clar de obstrucționare a justiției. “Dacă președintele i-a ordonat lui Michael Cohen să mintă în Congres, este vorba de obstrucționarea justiției, punct”, a declarat congresmanul democrat David Cicilline. “Este vorba de obstrucționarea justiției”, a reacționat congresmanul democrat Ted Lieu. “Dacă informațiile apărute în presă sunt adevărate, președintele Trump trebuie să demisioneze sau să fie suspendat”, a spus congresmanul Joaquin Castro.

În decembrie 2018, președintele Donald Trump și-a reiterat nevinovăția, spunând că nu are nicio legătură cu delictele comise de fostul său avocat Michael Cohen, condamnat la trei ani de închisoare. “Michael Cohen se face vinovat de multe delicte care nu au legătură cu mine. A vrut să îl pună într-o postură negativă pe președinte pentru a obține o sentință redusă, ceea ce s-a întâmplat”, a declarat Donald Trump prin Twitter. “Eu nu i-am ordonat niciodată lui Michael Cohen să încalce legea. A fost avocat și s-ar presupune că știe legile. Este vorba de «consiliere juridică», iar un avocat are o responsabilitate mare dacă este făcută vreo eroare. De aceea sunt plătiți”, a argumentat Trump.

Michael Cohen, fostul avocat al președintelui SUA Donald Trump, a fost condamnat în decembrie 2018 la trei ani de închisoare. Michael Cohen pledase vinovat că a mințit în Congres despre un proiect imobiliar din Rusia, în cadrul investigației privind ingerințele ruse în scrutinul prezidențial american. În plus, Cohen a fost găsit vinovat pentru implicarea în plățile efectuate de către Donald Trump către două femei cu care ar fi avut relații.

Michael Cohen a recunoscut că a făcut declarații false în cursul audierilor în Congresul Statelor Unite. În septembrie 2017, Michael Cohen a vorbit în Comisia pentru Informații din Senatul SUA despre proiectul imobiliar numit “Turnul Trump” din Moscova. Avocatul lui Donald Trump a declarat că “proiectul s-a încheiat în ianuarie 2016”, înainte de scrutinul pentru desemnarea candidatului republican în scrutinul prezidențial din SUA.

În august 2018, Michael Cohen a pledat vinovat pentru alte acuzații referitoare la delicte federale asociate companiilor taxi pe care le deține, fraudelor bancare și colaborării cu echipa electorală a lui Donald Trump.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/01/michael-cohen-amana-audierea-in-congres-din-cauza-amenintarilor-lui-donald-trump-52923.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/01/michael-cohen-amana-audierea-in-congres-din-cauza-amenintarilor-lui-donald-trump-52923-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv