Stratul de gheață din Groenlanda se topește mult mai repede decât preconizau oamenii de știință, ritmul fiind de patru ori mai accelerat decât cel din 2003, fapt ce ar putea determina o creștere a nivelului mării, potrivit unui studiu publicat marți și citat de EFE.

Studiul care aruncă o nouă lumină asupra efectelor schimbărilor climatice a apărut în revista Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, cunoscută sub sigla PNAS, și publicată săptămânal de Academia Națională de Științe din SUA.

Până acum, cercetătorii erau îngrijorați de dispariția stratului de gheață din sud-estul și nord-estul Groenlandei, unde se află marii ghețari din care se desprind blocurile de mărimea unui aisberg ce plutesc apoi în Oceanul Atlantic.

În prezent însă, ei au descoperit că în perioada 2003 – 2013, o mare parte a stratului de gheață din Groenlanda s-a pierdut, nu doar în această parte a insulei, ci și în sud-vest, unde practic nu există ghețari.

Descoperirea arată că suprafața de gheață a Groenlandei se topește pe măsură ce temperaturile cresc, ceea ce face ca râurile rezultate din apa topită să se scurgă în mare și să crească nivelul acesteia. În acest fel, Groenlanda ar putea deveni pe viitor un factor important al creșterii nivelului apelor mării, avertizează cercetătorii.

Studiul arată pericolele cu care s-ar putea confrunta locuitorii din orașe ca Miami și New York, de pe coasta de est a SUA, dar și din Bangladesh, Shanghái (China), sau din insulele din Oceanul Pacific, amenințate de creșterea nivelului mării ca urmare a dezghețului.

Studiul a fost realizat cu ajutorul datelor culese de sateliții NASA care măsoară dispariția stratului de gheață al Groenlandei. Sateliții au calculat că între 2002 și 2016, insula a pierdut suficientă gheață pentru a creștere nivelul mării în ritm de 0,7 milimetri pe an.

Potrivit acestor date, dacă se va topi întregul strat de gheață al Groenlandei, care pe alocuri are o grosime de până la 3 kilometri, atunci nivelul mării va crește cu circa 7 metri, ceea ce ar avea ca rezultat acoperirea cu apă a majorității orașelor de coastă ale lumii. 

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/01/ce-se-intampla-cu-stratul-de-gheata-din-groenlanda-52891.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/01/ce-se-intampla-cu-stratul-de-gheata-din-groenlanda-52891-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv