Agenția spațială americană și cea chineză comunică între ele și își coordonează anumite acțiuni, a confirmat vineri NASA, care trebuie să opereze într-un cadru legal foarte strict, impus de Congresul de la Washington, pentru a nu permite transferul de tehnologie spre China, informează AFP.

Coordonatorul activităților științifice de la NASA, Thomas Zurbuchen, a declarat vineri pe Twitter că NASA “s-a aflat în discuții cu China” pentru ca un satelit american să monitorizeze coborârea modulului de aselenizare din misiunea chineză Chang’e 4, pe 3 ianuarie, pe fața nevăzută a Lunii.

Este exact ceea ce anunțase luni și Wu Yanhua, directorul adjunct al programului chinez de explorare lunară. El a explicat într-o conferință de presă că țara lui a furnizat în avans specialiștilor de la NASA latitudinea, longitudinea și orarul prevăzute pentru aselenizarea sondei, în speranța că satelitul american, Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), să poată să observe acel eveniment istoric.

La rândul ei, NASA a furnizat Chinei orbita prevăzută a satelitului LRO. În cele din urmă, satelitul american nu a putut să ajungă în locul ideal în momentul aselenizării.

Într-un comunicat, agenția spațială americană a furnizat mai multe detalii despre aceste schimburi de informații. NASA a explicat că este în interesul ei să observe norul de praf provocat de impactul acelei aselenizări, cu ajutorul instrumentului LAMP, aflat la bordul satelitului LRO.

“Din diverse motive, NASA nu a putut să ajusteze orbita lui LRO pentru ca acesta să se găsească în poziția optimală pentru a observa aselenizarea, dar NASA este încă interesată de posibilitatea de a detecta norul mult timp după aselenizare”, a precizat agenția americană.

Acest tip de observații va fi util pentru viitoarele misiuni americane pe Lună, în contextul în care americanii vor să trimită pe satelitul natural al Terrei mai multe sonde și, mai târziu, echipaje de astronauți.

Satelitul american LRO va trece deasupra sitului asolizării modulului chinezesc din misiunea Chang’e 4 pe data de 31 ianuarie, a dezvăluit NASA. Satelitul american va fotografia acel sit, așa cum a procedat și în cazul misiunii Chang’e 3 în 2013.

“NASA și CNSA (agenția spațială chineză) au căzut de acord pentru ca orice descoperire importantă ce rezultă din această coordonare să fie făcută publică în rândul comunității științifice mondiale” cu ocazia unei conferințe științifice a Comitetului Națiunilor Unite pentru utilizarea pacifistă a spațiului extra-atmosferic, organizată la Viena între 11 și 22 februarie.

Din 2011, legea americană interzice orice cooperare spațială cu China ce ar risca să genereze “un transfer de tehnologii, date sau orice fel de informații ce au implicații pentru securitatea națională sau economică”.

Excepții sunt posibile, însă NASA trebuie să furnizeze Congresului și FBI-ului o certificare în care să explice motivele pentru care o astfel de colaborare nu prezintă niciunul dintre acele riscuri.

Potrivit comunicatului publicat de NASA, cooperarea cu China se realizează cu respectarea “directivelor administrației și Congresului” și este “transparentă și reciproc benefică”. 

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/01/anunt-important-facut-de-nasa-52840.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/01/anunt-important-facut-de-nasa-52840-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv