Persoanele în vârstă care fac mai multă activitate fizică – chiar dacă este vorba doar de treburile casnice – pot combate astfel efectele demenței, susțin cercetătorii, potrivit Press Association.

Oamenii de știință au studiat creierele a 454 de persoane decedate la vârsta adultă, dintre care 191 fuseseră diagnosticate cu Alzheimer și alte forme de demență.

Subiecții studiului participaseră, în timpul vieții, la mai multe teste de gândire și memorie, desfășurate pe o perioadă de 20 de ani. Vârsta medie a decesului participanților la cercetare a fost de 91 de ani.

Fiecare subiect a primit, în medie cu doi ani înaintea morții, o brățară care înregistra non-stop toate activitățile, de la mersul prin casă, la exercițiile fizice.

Studiul a ajuns la concluzia că un nivel mai ridicat de mișcare zilnică este asociat cu o gândire și o memorie mai bune.

Rezultatul a rămas valabil chiar și atunci când cercetătorii au constatat gravitatea leziunilor descoperite la nivelul creierului.

“Echipa de cercetători a măsurat nivelul activităților fizice al participanților la studiu pe o perioadă medie de doi ani înaintea decesului apoi a analizat țesutul cerebral după moarte constatând că mai multă mișcare poate avea un efect protector asupra creierului”, a spus Aron S. Buchman, de la Rush University Medical Centre din Chicago, conducătorul cercetării.

”Persoanele care au făcut mai multă mișcare au avut o gândire și o memorie mai bune în comparație cu cei care nu s-au mișcat la fel de mult. Concluzia noastră este că mișcarea ar putea acționa asemănător unei rezerve care ajută la menținerea capacităților cognitive atunci când apar semne de demență la nivelul creierului”.

“Ceea ce este fascinant la această cercetare este sugestia potrivit căreia activitatea fizică nu ar avea ca efect încetinirea modificărilor apărute la nivelul creierului ca urmare a apariției demenței, ci ar putea ajuta creierul să reziste acestor schimbări”, spune James Pickett, conducătorul programului de cercetare din cadrul organizației Alzheimer’s Society.

“Exercițiile fizice ar putea ajuta prin întărirea legăturilor dintre celulele cerebrale – denumite și rezerva cognitivă -, iar acest lucru determină un creierul mai rezistent la schimbările care provoacă declinul cognitiv”.

Studiul a fost publicat miercuri în revista Neurology.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/01/activitatea-fizica-la-persoanele-varstnice-ar-putea-combate-efectele-dementei-52809.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/01/activitatea-fizica-la-persoanele-varstnice-ar-putea-combate-efectele-dementei-52809-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv