Președintele Klaus Iohannis a cerut miercuri Guvernului României o analiză urgentă și soluții legate de recursul compensatoriu, susținând că nimeni nu trebuie să se teamă și siguranța cetățeanului român nu este negociabilă.

“Recursul compensatoriu. Foarte mulți au observat și discutat în emisiuni despre delicvenți care au fost mai repede eliberați mai devreme în baza recursului compensatoriu, fiindcă închisorile din România sunt proaste. Această chestiune a fost posibilă în baza unei legi care e în vigoare. Trebuie să spun clar și răspicat siguranța cetățeanului român nu este negociabilă, așadar trebuie să tragem câteva concluzii și să venim cu măsuri pentru care românul să nu stea cu teamă că un delicvent vine peste el”, a declarat Klaus Iohannis.

Președintele cere Guvernului o analiză urgentă pe această temă.

“Am observat tot felul de poziții. Se caută un vinovat pentru această lege. Eu vă spun clar nu asta este soluția. Căutarea vinovaților nu a rezolvat niciodată vreo problemă. De aceea solicit guvernului să facă într-un timp scurt o analiză profundă și să vină cu soluții. Aceste soluții trebuie să vinpă de la Guvern, de la MJ, se poate intra în procedură foarte rapid în Parlament, se poate corecta legislația. Singurul lucru care nu este acceptabil este ca lumea să vină și să caute vinovați, în loc să caute soluții. Repet solicit Guvernului să vină rapid cu soluții pentru această chestiune”, a mai spus Iohannis.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat că recursul compensatoriu a fost inițiat de guvernul Cioloș, fiind o decizie ”neinspirată”. Premierul are miercuri, de la ora 12.00, o întâlnire cu ministrul Justiției, Tudorel Toader, pentru a analiza efectele acestuia și pentru a lua o decizie în acest sens.

Reacțiile vin după ce mai multe cazuri de violență înregistrate în ultima perioadă au avut ca autori persoane ieșite mai devreme din închisoare în baza recursului compensatoriu.

Printre acestea se află cazul de la Galați, unde o persoană în vârstă a fost bătută și jefuită de un tânăr care a beneficiat de recursul compensatoriu. Un alt caz este cel de la Mediaș, unde un om a fost omorât cu 11 lovituri de cuțit de către 3 agresori, unul dintre ei ieșind mai devreme de după gratii în baza aceluiași recurs.

Administrația Națională a Penitenciarelor anunță, referitor la eliberările datorate recursului compensatoriu, că, în perioada 2014-2018, dintr-un total de 14.402 deținuți care au beneficiat de prevederile legii, 11.851 au fost eliberați condiționat, iar restul de 2.551 au fost eliberați la termen.

Legea recursului compensatoriu a intrat în vigoare la 19 octombrie 2017 și, potrivit acesteia, deținuții care au stat în condiții improprii beneficiază de șase zile libere la fiecare 30 de zile executate. În prima zi în care Legea recursului compensatoriu a intrat în vigoare, au fost eliberați 529 de deținuți.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/01/iohannis-cere-guvernului-o-analiza-privind-recursul-compensatoriu-cetateanul-nu-trebuie-sa-se-teama-52777.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/01/iohannis-cere-guvernului-o-analiza-privind-recursul-compensatoriu-cetateanul-nu-trebuie-sa-se-teama-52777-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv