Cu ajutorul inteligenței artificiale, o echipă de cercetători spanioli a identificat în genomul persoanelor asiatice amprenta unei specii necunoscute de hominizi, rezultată din încrucișarea neandertalienilor cu denisovanii și care s-a combinat în urmă cu mii de ani cu omul modern, relatează miercuri EFE.

Se știa deja că denisovanii și neandertalienii, strămoșii extincți cei mai apropiați ai oamenilor actuali, s-au încrucișat la un moment dat în preistorie, așa cum a demonstrat osul descoperit vara trecută în Denisova (Siberia).

Cercetarea realizată acum confirmă că această încrucișare a fost generalizată și că a avut ca rezultat o specie hibridă, care s-a combinat cu omul modern.

Studiul, publicat în Nature Communications, a folosit pentru prima dată cu succes așa-numitul ”deep learning” (algoritmi de învățare automată) pentru a explica istoria omenirii, ceea ce deschide calea utilizării mai extinse a acestei tehnologii pentru a răspunde și altor întrebări în domeniul biologiei genomului sau evoluției.

Cercetătorii au identificat în genomul indivizilor asiatici amprenta acestei noi specii de hominizi cu ajutorul combinării algoritmilor ‘deep learning’ cu metodele statistice. Analiza computerizată a ADN-ului uman actual arată că această specie dispărută a fost un hibrid de neandertalieni și denisovani, combinată în Asia cu oamenii moderni care au părăsit Africa.

La studiu au participat cercetători de la Institutul de Biologie Evolutivă (IBE-UPF), de la Centrul Național de Analiză Genomică (CNAG-CRG), de la Centrul de Reglementare Genomică (CRG), precum și de la Universitatea Tartu din Estonia.

Potrivit lui Jaume Bertranpetit, cercetător la IBE-UPF din Barcelona, “în urmă cu 80.000 de ani s-a produs așa-numitul ‘Out of Africa’ când o parte din populația umană, formată deja din oameni moderni, a abandonat acest continent și s-a răspândit pe alte continente, având drept rezultat populațiile actuale”.

“Începând de atunci știm că au survenit încrucișări între oameni moderni și neandertalieni de pe toate continentele, mai puțin în Africa – și cu denisovani din Oceania, și cu siguranță din sud-estul Asiei, dar dovezile privind o încrucișare cu o a treia specie extinctă nu fuseseră confirmate”, a spus expertul catalan.

Până acum, existența celei de-a treia specii era doar o teorie pentru a explica originea unor fragmente ale genomului uman actual, însă – potrivit lui Bertranpetit – utilizarea algoritmului ‘deep learning’ a fost cea care a făcut posibilă trecerea de la ADN la demografia populațiilor ancestrale.

La rândul său, Oscar Lao, cercetător la CRG, a declarat că “‘deep learning’ este un algoritm care imită modul în care funcționează sistemul nervos al mamiferelor, cu diferiți neuroni artificiali care se specializează și învață să detecteze datele acelor tipare care sunt importante pentru a putea realiza o sarcină specifică”.

“Noi am profitat de această proprietate pentru a determina algoritmul să învețe să prezică demografia umană, utilizând genomuri obținute prin intermediul a sute de mii de simulări, și să descifreze o posibilă traiectorie din istoria omenirii”, a explicat Lao. 

rootstireaActualitate/Esential
Cu ajutorul inteligenței artificiale, o echipă de cercetători spanioli a identificat în genomul persoanelor asiatice amprenta unei specii necunoscute de hominizi, rezultată din încrucișarea neandertalienilor cu denisovanii și care s-a combinat în urmă cu mii de ani cu omul modern, relatează miercuri EFE.Se știa deja că denisovanii și neandertalienii,...

Preluat de la romania ntv