În timp ce astronomii estimează că galaxia Andromeda se va ciocni de Calea Lactee în opt miliarde de ani, aceștia au informații cu privire la o coliziune mult mai apropiată.

Marele Nor al lui Magellan se va lovi de Calea Lactee în 2 miliarde de ani, conform unui studiu publicat luna trecută de Societatea Regală de Astronomie. Impactul, care se presupune a fi așteptat de mult timp, are potențialul de trimite sistemul nostru solar „gonind prin spațiu”.

În jurul galaxiei noastre orbitează mai multe galaxii mai mici, într-un dans care poate continua nederanjat timp de milioane de ani. Câteodată, lucrurile iau o întorsătură violentă, iar galaxiile satelit pot migra spre Calea Lactee până se lovesc. 

Dar cercetări recente sugerează că această mică galaxie ascundea un secret mare, având o masă mult mai mare decât era crezut initial. Acest lucru înseamnă că Marele Nor al lui Magellan își pierde din energie, fapt care va declanșa o coliziune cu Calea Lactee.

„Distrugerea Marelui Nor, după ce va fi devorat de Calea Lactee, va crea haos în galaxia noastră, trezind o gaură neagră și transformând galaxia noastră într-un nucleu galactic activ,” a spus Marius Cautum, autorul studiului și doctor la Institutul pentru Cosmologie al Universității din Durham.

Ce înseamnă acest lucru mai precis?

„Acest fenomen va provoca radiații puternice de energie care vor emana din afara găurii negre”, a spus Cautun. „Chiar dacă sistemul nostru solar nu va fi afectat, există o șansă minima că noi nu vom putea scăpa nevătămați de această coliziune dintre cele două galaxii. Ne va propulsa în spațiul interstelar.”

Deși două miliarde de ani sună incredil de departe, este cu mult mai puțin față de vârsta universului, care este 13,8 miliarde de ani. Calea Lactee are în jur de 13,5 miliarde de ani.

Dacă nu va propulsa sistemul nostru solar în spațiu, spectacolul galactic va fi unul inedit și uimitor de văzut din perspectiva pământului. Cercetătorii sugerează că evenimentele violente au modelat întotdeauna universul.

„Cu excepția unor dezastre, ca de exemplu o tulburare majoră a sistemului solar, urmașii noștri vor avea parte de ceva special: o demonstrație spectaculoasă de artificii cosmice în timp ce gaura neagră se va trezi în centrul galaxiei noastre,” a spus Carlos Frenk, coautor al studiului și director al Institului pentru Cosmologie al Universității din Durham. 

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/01/galaxia-noastra-se-aproprie-de-o-coliziune-catastrofala-52756.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/01/galaxia-noastra-se-aproprie-de-o-coliziune-catastrofala-52756-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv