Uniunea Europeană pregătește posibilitatea amânării până în iulie a termenului ieșirii Marii Britanii din Blocul comunitar, în contextul în care Acordul Brexit elaborat de Bruxelles cu Guvernul Theresa May riscă să fie respins de Parlamentul britanic, afirmă surse citate de ziarul The Guardian.

Marea Britanie ar trebui să iasă din Uniunea Europeană pe 29 martie, dar acest termen este considerat acum de Bruxelles foarte improbabil din cauza opoziției cu care se confruntă Guvernul britanic în Camera Comunelor. Bruxellesul așteaptă din partea Londrei în următoarele săptămâni o cerere oficială de prelungire a Articolului 50 al Tratatului UE.

După primirea solicitării formale, președintele Consiliului European, Donald Tusk, ar urma să convoace un summit european special.

Oficiali UE au declarat pentru cotidianul The Guardian că durata prelungirii termenului negocierilor în virtutea Articolului 50 va fi determinată în funcție de motivul invocat de premierul Theresa May pentru solicitarea de amânare.

 

O prelungire “tehnică” până în iulie va fi probabil primul pas pentru a oferi Guvernului Theresa May timp suplimentar pentru revizuirea și ratificarea actualului Acord Brexit imediat după ce Downing Street va avea o idee clară despre ce vrea majoritatea din Camera Comunelor.

Un oficial UE a declarat: “Dacă premierul britanic va rămâne în funcție și ne va informa că are nevoie de mai mult timp pentru a obține aprobarea Acordului Brexit în Parlament, va fi oferită o extindere tehnică până în iulie”.

Funcționari europeni de rang înalt au explicat că ar putea fi oferită o amânare mai mare, printr-o altă decizie, în cazul în care în Marea Britanie vor fi convocate alegeri parlamentare anticipate ori un nou referendum pe tema apartenenței la UE.

Însă scrutinul europarlamentar programat în luna mai în țările UE va crea complicații. “Sesiunea Parlamentului European va începe în iulie. Vor trebui să existe în continuare eurodeputați britanici dacă Marea Britanie va fi în continuare stat membru UE. Dar lucrurile nu sunt albe sau negre în Uniunea Europeană”, a explicat un diplomat european.

Comisia Europeană urmează să publice luni un document prin care va oferi clarificări suplimentare despre statutul temporar al frontierei dintre Irlanda și provincia britanică Irlanda de Nord, în speranța că unii deputați britanici vor decide să susțină Acordul Brexit, dar oficiali UE sunt sceptici în legătură cu perspectivele.

Liderii Uniunii Europene au semnalat în mai multe rânduri că Acordul Brexit – contestat de policieni de la Londra pentru că situația frontierei irlandeze ar risca să blocheze permanent Marea Britanie în uniunea vamală comunitară – nu va fi modificat sau reinterpretat.

Votul parlamentar britanic pe tema Acordului Brexit este programat pe 15 ianuarie.

Theresa May vrea renegocierea situației frontierei nord-irlandeze. Acordul pe tema Brexit prevede un statut special pentru provincia britanică Irlanda de Nord, în scopul evitării introducerii controalelor la frontiera cu Irlanda, stat membru al Uniunii Europene. Prevederea este contestată de numeroși parlamentari britanici. Garanțiile acordate Irlandei de Nord riscă să blocheze Marea Britanie în “serii de negocieri repetate” în următorii ani, se arată în raportul guvernamental de evaluare juridică. Theresa May a amânat deja votul parlamentar pe tema Acordului Brexit, de teama unui eșec.

Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May și Bruxelles prevede reciprocitate în privința libertății de circulație, o perioadă de tranziție post-Brexit, menținerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord și păstrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numeroși politicieni britanici. Cinci membri ai Guvernului de la Londra au demisionat ca protest față de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeană. Premierul Theresa May a exprimat regret că unii membri ai Cabinetului de la Londra au demisionat, însă a subliniat că este determinată să obțină aprobarea acordului.

rootstireaActualitate/Esential
Uniunea Europeană pregătește posibilitatea amânării până în iulie a termenului ieșirii Marii Britanii din Blocul comunitar, în contextul în care Acordul Brexit elaborat de Bruxelles cu Guvernul Theresa May riscă să fie respins de Parlamentul britanic, afirmă surse citate de ziarul The Guardian.Marea Britanie ar trebui să iasă din...

Preluat de la romania ntv