Începând din 13 ianuarie se va aplica cota de TVA de 5% pentru serviciile de transport de persoane în scop distractiv sau turistic, în conformitate cu actului normative publicat în Monitorul Oficial.

Această măsură vine ca o completare la măsură de aplicare a cotei reduse de TVA de 5% la cazarea în cadrul sectorului hotelier și serviciile de restaurant și de catering, care se aplică de la începutul lunii noiembrie 2018, transmite zf.ro

În decebrie 2018, deputații au decis suplimentarea activităților turistice pentru care se aplică reducerea cotei TVA la 5%, respectiv pentru transportul de persoane cu trenurile sau vehiculele istorice cu tracțiune cu aburi pe linii înguste, telecabine sau teleski în scop turistic sau de agrement.

Potrivit unui amendament al deputatului PSD Lazăr Sorin la proiect pentru aprobarea OUG 89/2018 privind unele măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative, aprobat în Comisia de buget, se va aplica cota de TVA de 5% pentru transportul de persoane cu trenurile sau vehiculele istorice cu tracțiune cu aburi pe linii înguste în scop turistic sau de agrement, transportul de persoane utilizând instalațiile de transport pe cablu – telecabină, telegondolă, telescaun, teleski – în scop turistic sau de agrement, transportul de persoane cu vehicule cu tracțiune animală, folosite în scop turistic sau de agrement, precum și transportul de persoane cu ambarcatiuni folosite în scop turistic sau de agrement.

Inițiatorul afirma că este nevoie de adoptarea proiectului „în vederea dezvoltării turismului local, prin acordarea unor facilități fiscale pentru transportul cu trenurile sau vehiculele istorice cu tracțiune cu aburi pe liniile înguste: Mocanița Vișeu (18 km/45 km), Mocanița Brad – Criscior (7 km), Mocanița Abrud – Câmpeni (11 km), Mocanița Covasna –Comandău (4 km + 7 km), Mocanița Moldovița – Argel (12 km), Mocanița Cornățel – Hosman (10 km), Mocanița Teaca – Răciu (35 km), Mocanița Sovata (15 km)”.

Guvernul a adoptat, la începutul lunii octombrie, o ordonanță de urgență privind aplicarea cotei reduse de TVA de 5% pentru servicii precum cazare, servicii de restaurant și catering, accesul în parcuri de distracții, dar și pentru închirierea terenurilor amenajate pentru camping. 

„A fost aprobată o ordonanță de urgență prin care se reduce cota TVA în turism (…) Prin actul normativ se propune ca începând cu data de 1 noiembrie 2018, să se extindă aplicarea cotei reduse de TVA de 5% pentru cazarea în cadrul sectorului hotelier sau a sectoarelor cu funcție similară, inclusiv închirierea terenurilor amenajate pentru camping; serviciile de restaurant și de catering, cu excepția băuturilor alcoolice, altele decât berea; dreptul de utilizare a facilităților sportive în scopul practicării sportului și educației fizice, altele decât cele care sunt scutite prin legislație, serviciile constând în permiterea accesului în parcuri de distracții și în parcuri recreative”, a anunțat atunci purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu.

Prin aceeași OUG s-a eliminat și cota redevenței pentru apa geotermală și apa minerală naturală utilizată pentru consumului populației la buvetele publice.

„O altă măsură cu impact pozitiv asupra turismului balnear a fost adoptată și anume OUG care include eliminarea cotei redevenței pentru apa geotermală și apa minerală naturală utilizată pentru consumului populației la buvetele publice. Prevederea se va aplica tot începând cu 1 noiembrie 2018. Până acum, cota redevenței era de 5% din valoarea producției și se plătea la încheierea licenței sau la eliberarea permisului de exploatare”, a precizat Nelu Barbu.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/01/intra-in-vigoare-tva-de-5-si-pentru-transportul-de-persoane-in-scop-turistic-52735.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/01/intra-in-vigoare-tva-de-5-si-pentru-transportul-de-persoane-in-scop-turistic-52735-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv