Temperatura oceanelor lumii crește într-un ritm mai rapid decât se estimase anterior, acestea captând mare parte din emisiile asociate schimbărilor climatice, au atras atenția oamenii de știință într-un studiu publicat joi în Science, citat de Thomson Reuters Foundation.

Căldura oceanelor – înregistrată cu ajutorul a mii de roboți plutitori – a continuat să stabilească recorduri în ultimul deceniu, estimările indicând că 2018 va fi cel mai călduros an de până acum și va întrece recordul din 2017, potrivit analizei realizate de Academia de Științe din China.

Aceasta face ca nivelul apelor să crească, pe măsură ce oceanele se încălzesc și se extind, și să alimenteze uragane mai intense și alte evenimente meteorologice extreme, au avertizat oamenii de știință.

Încălzirea, măsurată din 1960, este mai rapidă decât au prevăzut anterior oamenii de știință într-un raport din 2013 privind încălzirea oceanelor al Grupului Interguvernamental privind Schimbările Climatice (Intergovernmental Panel on Climate Change – IPCC), se arată în concluziile studiului.

“Este determinată, în principal, de acumularea în atmosferă a gazelor cu efect de seră, precum dioxidul de carbon, ca urmare a activităților umane”, a explicat unul dintre autorii principali ai cercetării, Lijing Cheng, de la Academia de Științe din China.

Tendința de creștere a temperaturii oceanelor “este pur și simplu o semnătură a creșterii gazelor cu efect de seră din atmosferă”, a adăugat Cheng.

Climatologi reputați au atras atenția în luna octombrie că lumea mai are la dispoziție circa 12 ani pentru a schimba traiectoria de la tendința în creștere a emisiilor de gaze cu efect de seră către sisteme mai curate bazate pe energie regenerabilă, în caz contrar existând riscul confruntării cu unele dintre cele grave efecte ale schimbărilor climatice – agravarea deficitului de apă și de alimente, furtuni mai puternice, valuri de caniculă și alte fenomene meteorologice extreme, dar și creșterea nivelului apelor.

În ultimii 13 ani, un sistem global de observare a oceanelor, numit Argo, a fost utilizat pentru a monitoriza schimbările în temperaturile oceanelor, a spus Cheng, acesta contribuind la obținerea unor date mai fiabile pe care se bazează noile înregistrări consemnate privind recordurile de căldură din oceane. Sistemul are aproape 4.000 de roboți flotanți, care plutesc pe oceane și se scufundă la adâncimi de 2.000 de metri odată la câteva zile și înregistrează valorile de temperatură și alți indicatori în timp ce se ridică la suprafață.

Datorită datelor colectate astfel, oamenii de știință au observat o creștere a intensității precipitațiilor și furtuni mai puternice, cum a fost cazul uraganelor Harvey din 2017 și Florence din 2018.

Oceanele reprezintă sursa de energie a furtunilor și, pe măsură ce temperaturile cresc, ele pot alimenta astfel de fenomene meteorologice făcându-le mai puternice. Potrivit lui Cheng, este de așteptat ca furtunile care vor avea loc în 2050 – 2100 să fie mai puternice în comparație cu cele din perioada 1950 – 2000.

Cercetătorul a menționat că oceanele, care au absorbit până acum peste 90% din energia solară suplimentară captată de creșterea emisiilor, vor continua să se încălzească. ”Deoarece oceanul are o mare capacitate de încălzire, el este caracterizat drept un răspuns întârziat la încălzirea globală, ceea ce înseamnă că încălzirea oceanelor ar putea fi mai gravă în viitor”, a spus cercetătorul.

“De exemplu, chiar dacă îndeplinim obiectivul Acordului de la Paris (de limitare a schimbărilor climatice), oceanul va continua să se încălzească, iar nivelul mărilor va continua să crească. Impactul lor va continua”, a atras atenția Cheng.

Totuși, în cazul în care obiectivele Acordului de la Paris de a menține încălzirea globală “sub +2 grade Celsius sau, de preferință, la +1,5 grade Celsius vor putea fi îndeplinite, efectele negative estimate până în anul 2100 ar putea fi reduse la jumătate, a subliniat cercetătorul.

Pentru moment însă, emisiile asociate schimbărilor climatice continuă să se accentueze și ”nu cred că se face destul pentru a rezolva problema creșterii temperaturilor”, a mai spus el. 

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/01/temperaturile-oceanelor-cresc-mai-repede-decat-se-credea-52732.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/01/temperaturile-oceanelor-cresc-mai-repede-decat-se-credea-52732-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv