Un grup de 159 de migranți din America Centrală, dintre care 62 de minori, deținuți în captivitate într-o regiune rurală din Mexic de o bandă organizată de mexicani și guatemalezi, au fost salvați de poliție, au anunțat luni autoritățile, informează marți AFP.

Victimele, de diferite naționalități, “au afirmat că au plătit 45.000 de pesos (2.000 de euro) pentru a fi duși la Tijuana (oraș situat la frontiera cu SUA), ceea ce ei (traficanții) nu au făcut”, a explicat în cadrul unei conferințe de presă Fernando Rosales, secretar de stat pentru Securitate Publică.

Membri ai acestei bande organizate au fost plasați în detenție de procurorul orașului Puebla, capitala statului omonim, în centrul Mexicului.

Persoanele fără acte, care erau ținute într-o clădire din orașul Acajete, sunt în stare de sănătate bună și ar urma să fie preluate în grijă de Institutul Național pentru Imigrație al Mexicului.

Orașul mexican Tijuana este locul unde vor să ajungă migranți din America Latină, pentru a putea intra apoi ilegal în SUA. O caravană plecată pe 13 octombrie 2018 din Honduras și care a parcurs circa 4.300 km a ajuns în noiembrie la Tijuana, în fața orașului american San Diego. În total, caravana număra mai mult de 6.000 de migranți, majoritatea familii din Honduras, care au fost cazați de autoritățile din Tijuana într-un centru sportiv dintr-o zonă periferică, la câțiva metri de zidul de frontieră.

La 25 noiembrie 2018, forțele de ordine americane au respins cu ajutorul gazelor lacrimogene aproximativ 500 de migranți ce încercau să traverseze zidul de frontieră. Acest episod a traumatizat mulți migranți care s-au resemnat să se întoarcă în țara lor de origine sau să se instaleze în Mexic.

În paralel, construcția unui zid promis de Trump pentru întreaga frontieră de 3.200 de kilometri cu Mexicul este în centrul unui impas bugetar în Statele Unite ce paralizează administrațiile federale din 22 decembrie. 

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/01/159-de-migranti-detinuti-in-captivitate-au-fost-salvati-de-politie-52701.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/01/159-de-migranti-detinuti-in-captivitate-au-fost-salvati-de-politie-52701-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv