Peste 4,6 milioane de pachete cu țigări de contrabadă, în valoare de 8,6 milioane de euro au fost confiscate de polițiștii de frontieră, împreună cu inspectorii vamali, în ultimul an. Cel mai des traficanții folosesc mașini modificate sau folosesc rute greu accesibile auto.

Potrivit unui comunicat transmis duminică de Poliția de Frontieră, în anul 2018 polițiștii de frontier, în mod independent sau în colaborare cu inspectorii vamali ori reprezentanți ai altor instituții abilitate, au confiscat 4.670.000 pachete țigări de contrabandă, în valoare de peste 8,6 milioane euro (40.884.661 lei), 175,2 kg tutun și 1.223 kg tutun narghilea.

Polițiștii au remarcat că cele mai multe încercări de a introduce țigări de contraband în România au fost înregistrate la frontierele de Nord, Est și Sud-Vest.

„La frontiera de Nord (județele Maramureș, Suceava, Satu Mare) sunt predominante țigările de origine din Ucraina, contrabandiștii fiind organizați în adevărate grupuri infracționale, cu segmente în străinătate, la frontieră și în interiorul țării. Aceștia încearcă trecerea pachetelor de țigări (baxuri) peste frontiera “verde”, în special noaptea. În această zonă, sunt descoperite aproape zilnic persoane care încearcă să traverseze frontiera transportând țigări de contrabandă, deseori polițiștii de frontieră fiind nevoiți să folosească armamentul din dotare pentru reținerea lor”, arată Poliția de Frontieră, care precizează că la nivelul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației, în anul 2018, s-au înregistrat 112 evenimente de frontieră în care polițiștii de frontieră au folosit armamentul.

Sursa citată mai arată că la frontiera de Est (județele Galați, Vaslui, Iași, Botoșani) sunt predominante țigările de origine din Republoca Moldova, introducerea acestora în țară fiind realizată fie prin punctele de frontieră, fie peste râul Prut.

În județele din Sud-Vestul țării (județele Caraș-Severin, Mehedinți, Timiș), polițiștii au descoperit, în general, țigări de calitate medie și superioară, achiziționate din magazinele duty-free și transportate peste frontieră, în cantități mici, de persoane fizice.

Una dintre cele mai mari capture de țigări de contraband a fost în 21 noiembrie, când polițiștii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Siret au efectuat un control amănunțit asupra a două automarfare încărcate cu rigips și vată minerală, în care se aflau trei cetățeni polonezi, în urma căruia a fost descoperită ascunse, în plăcile de rigips și vată minerală, cantitatea totală de 941.027 de pachete cu țigări (476.117 pachete în primul autocamion și 464.910 pachete în cel de-al doilea), diferite mărci, în valoare de 903.386 lei.

De asemenea, în 8 noiembrie, polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Stânca – I.T.P.F. Iași au observat, pe direcția localității de frontieră Sadoveni, județul Botoșani, un microbuz înmatriculat în România, despre care dețineau informații că este folosit la transportul de produse din tutun. Persoanele aflate în microbuz au fugit pe câmpul din apropiere, abandonând mijlocul de transport. În urma inventarierii coletelor a rezultat cantitatea de 51.988 de pachete cu țigări (1.039.760 țigarete), în valoare totală de aproximativ 570.000 lei.

De asemenea, au fost destructurate 17 grupuri organizate în vederea săvârșirii infracțiunii de contrabandă cu țigări, în care au fost identificate 157 persoane.

 „În majoritatea cazurilor, țigările de contrabandă au fost depistate atât în punctele de trecere ale frontierei, ascunse în mijloace de transport, la frontiera verde, precum și în zona de competență, pe comunicațiile din apropierea frontierei. Din cazuistica înregistrată, s-a constatat că traficanții proveneau, preponderent, din R. Moldova, România și Ucraina, dar si din alte state precum: Polonia, Rusia, Bulgaria, Serbia, Turcia, Austria, Germania, Ungaria etc. Dintre modalitățile principale de acțiune la care recurg traficanții de țigarete se remarcă: traversarea fâșiei de demarcație prin locurile în care aceasta prezintă condiții de relief greu accesibile mijloacelor auto din dotarea Poliției de Frontieră; disimularea țigărilor în autoturisme vechi, modificate sau cu incinte ascunse, pentru limitarea pierderilor în cazul confiscării; ascunderea în automărfare printre mărfurile transportate a unor însemnate cantități de țigări de contrabandă (metoda “capac”) sau chiar prin modificarea mijloacelor de transport, respectiv crearea unor spații special amenajate”, se arată în comunicatul citat.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/01/contrabanda-cu-tigari-de-8-6-milioane-de-euro-peste-4-6-milioane-pachete-au-fost-confiscate-de-politistii-de-frontiera-52683.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/01/contrabanda-cu-tigari-de-8-6-milioane-de-euro-peste-4-6-milioane-pachete-au-fost-confiscate-de-politistii-de-frontiera-52683-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv