Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, l-a acuzat vineri la Bruxelles pe premierul ungar, Viktor Orban, că desfășoară campanii de dezinformare cu privire la migrație și Brexit, relatează AFP.

“Unii prim-miniștri așezați la masa Consiliului European sunt la originea unor știri false”, a declarat Jean-Claude Juncker în cursul conferinței de presă organizate la finalul summitul european.

“Când Viktor Orban spune că eu sunt responsabil pentru Brexit, aceasta este fake news”, l-a acuzat el.

“Când Viktor Orban spune că migranții sunt responsabili pentru Brexit, și aceasta este fake news”, a adăugat președintele Comisiei Europene.

“Să nu aruncăm deci întreaga responsabilitate pe alții și să verificăm în rândurile noastre cine sunt cei care le răspândesc”, a insistat el.

Atacul lui Jean-Claude Juncker la adresa lui Viktor Orban este o confirmare a relațiilor mizerabile dintre cei lideri, amândoi membri ai Partidului Popular European (PPE).

Jean-Claude Juncker a denunțat încălcarea drepturilor omului de către Viktor Orban în Ungaria și s-a pronunțat în public în favoarea excluderii acestuia din PPE.

Lupta contra dezinformării a fost discutată vineri în cursul summitului și premierul belgian, Charles Michel, a cerut Comisiei “să prevadă sancțiuni dacă o campanie de minciuni are ca scop dorința deliberată de a destabiliza democrațiile”.

El a denunțat “campania de minciuni deliberat orchestrată privind Pactul ONU pentru migrație”, cu consecință ruperea coaliției guvernamentale formate cu naționaliștii flamanzi din NV-A care se opun semnării documentului de către Belgia.

Ungaria, Austria, Polonia, Cehia, Bulgaria, Letonia și Slovacia au refuzat să semneze Pactul și Viktor Orban face campanie împotriva documentului.

Comisia Europeană a prezentat un “plan de acțiune” cu crearea unui “sistem de alertă rapidă” între instituțiile și țările din UE pentru a partaja “în timp real” datele lor cu privire la campaniile de difuzare voluntară a informațiilor false.

Executivul european implică, de asemenea, actorii majori ai internetului, ca Facebook, Twitter și Google. Din ianuarie, aceste le va cere rapoarte lunare pentru a verifica dacă pun în aplicare angajamentele luate într-un “cod de bune practici” semnat în septembrie.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/12/jean-claude-juncker-il-acuza-pe-viktor-orban-ca-desfasoara-campanii-de-dezinformare-52445.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/12/jean-claude-juncker-il-acuza-pe-viktor-orban-ca-desfasoara-campanii-de-dezinformare-52445-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv