Una dintre cele șapte exoplanete descoperite pe orbita micuței stele TRAPPIST-1 ar putea avea apă în stare lichidă și ar putea susține viața așa cum o cunoaștem pe Pământ, conform unui nou studiu bazat pe modele climatice computerizate ce a fost publicat în ultimul număr al revistei The Astrophysical Journal, informează luni SPACE.com.

Localizată la aproximativ 39 de ani lumină distanță de Pământ, TRAPPIST-1 este o stea pitică relativ rece, din clasa M, având aproximativ 9% din masa Soarelui și 12% din diametrul solar. Această stea rece are pe orbită cel puțin 7 planete telurice de dimensiuni apropiate de cea a Pământului sau chiar mai mici.

Apelând la modele computerizate ale evoluției climatice terestre, cercetători de la Universitatea din Washington (UW) au simulat condițiile de mediu de pe fiecare dintre cele 7 planete din jurul stelei TRAPPIST-1. Modelele au arătat că toate cele 7 exoplanete au evoluat probabil similar planetei Venus, ceea ce înseamnă că apa eventualelor oceane și mări s-ar fi evaporat relativ repede după formarea acestor planete.

Conform acestor modele, cele șapte planete din sistemul stelar TRAPPIST-1 ar fi acoperite de atmosfere dense și cu o compoziție improprie vieții. Cu toate acestea, una dintre planete, denumită TRAPPIST-1e, ar putea dispune încă de apă lichidă la suprafață și ar putea susține forme de viață similare celor terestre, conform studiului.

“Noi am modelat diferite tipuri de atmosfere care nu ne sunt familiare pentru că nu am dorit să pornim de la presupunerea că tot ce întâlnim în sistemul nostru solar se regăsește și în cazul altei stele”, a explicat coordonatorul acestui studiu de la UW, cercetătorul Andrew Lincowski. “Am derulat aceste simulări și am observat cum ar fi arătat aceste diferite tipuri de atmosfere”, a adăugat el.

Planeta TRAPPIST-1e se află în interiorul zonei habitabile a stelei în jurul căreia orbitează, adică se află la distanța în care este suficient de cald pentru ca apa să rămână la suprafață în stare lichidă și suficient de rece pentru ca aceasta să nu se evapore complet, așa cum este Pământul. De asemenea, este posibil ca această planetă să dispună de foarte mult oxigen. Pe măsură ce apa se evaporă de la suprafața planetei, vaporii rezultați, sub acțiunea radiației ultraviolete stelare, se scindează în elementele componente ale apei, hidrogen și oxigen. Hidrogenul este suficient de ușor pentru a părăsi atmosfera planetei, în pofida atracției ei gravitaționale, dar oxigenul este o moleculă suficient de grea pentru a rămâne în atmosferă vreme îndelungată. Din acest motiv, planeta TRAPPIST-1e ar putea avea o atmosferă densă care să abunde în oxigen, formată prin procese diferite decât cele observate până în prezent.

“Această situație ar fi posibilă dacă această planetă a avut inițial mai multă apă decât Pământul, Venus sau Marte”, a susținut Lincowski. “Dacă planeta TRAPPIST-1e nu și-a pierdut toată apa în prima parte a existenței sale, azi ar putea să fie o lume a apelor, o planetă acoperită de un ocean global. În acest caz ar putea avea un sistem climateric similar celui terestru”, a adăugat el.

Alte două exoplanete din sistemul stelei TRAPPIST-1 par să orbiteze prin zona habitabilă. TRAPPIST-1d orbitează la limita interioară (dinspre stea) a acestei zone, în timp ce de la distanță mai mare, planeta TRAPPIST-1h se află pe o orbită la limita exterioară a acestei zone.

“Această familie de exoplanete ne poate ajuta să înțelegem mai bine modul în care evoluează astfel de corpuri pe orbita unei stele foarte diferite față de Soare. Stelele pitice din clasa M sunt foarte diferite (de Soare) așa că trebuie să ne gândim ce efecte chimice poate avea radiația unei astfel de stele asupra atmosferei unei planete și cum afectează ea clima”, conform coordonatorului acestui studiu.

Pe lângă potențialul de a exista condiții pentru viață pe planeta TRAPPIST-1e, simulările computerizate folosite au indicat și faptul că planeta TRAPPIST-1b, cea mai apropiată de steaua sa dintre cele șapte planete descoperite în sistemul TRAPPIST-1, este atât de fierbinte încât nu se pot forma nici măcar norii din acid sulfuric care acoperă planeta Venus.

Planetele TRAPPIST-1c și d primesc cu puțin mai multă energie stelară decât primesc planetele Venus și Pământ de la Soare, și, drept urmare, au probabil atmosfere dense și improprii vieții. De asemenea, și celelalte planete exterioare zonei habitabile, TRAPPIST-1f, g și h ar putea fi niște lumi acoperite de gheață, în funcție de cât de multă apă s-a adunat pe ele de-a lungul timpului.

“Procesele prin care trec de-a lungul timpului planetele telurice, de tip terestru, sunt determinante pentru posibilitatea de apariție a vieții pe aceste planete, așa cum este și abilitatea noastră de a înțelege și interpreta eventualele semne de viață pe care le-am observa”, a comentat și Victoria Meadows, coautor al studiului și profesor de astronomie la UW. “Acest studiu indică faptul că în curând am putea căuta efectele detectabile ale acestor procese în cazul exoplanetelor pe care le descoperim”, a adăugat ea.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/11/o-planeta-de-pe-orbita-stelei-trappist-1-ar-putea-sustine-viata-52179.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/11/o-planeta-de-pe-orbita-stelei-trappist-1-ar-putea-sustine-viata-52179-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv