Israel și Ciad își reiau relațiile diplomatice, un “pas istoric” pentru cele două națiuni care nu au mai avut legături aproape o jumătate de secol, a declarat marți prim-ministrul israelian într-o postare pe Twitter, informează dpa.

Benjamin Netanyahu intenționează să viziteze țara din centrul Africii în curând pentru a face anunțul împreună cu președintele Ciadului Idriss Deby, a declarat biroul lui Netanyahu într-un comunicat.

Relațiile diplomatice dintre Israel și Ciad, o țară majoritar musulmană, au fost întrerupte în 1972.

Anunțul intervine după o întâlnire între Netanyahu și Deby desfășurată marți la Ierusalim.

Deby a sosit într-o vizită surpriză în Israel duminică, pe care Israelul a numit-o “evoluție diplomatică importantă”.

Cei doi lideri au discutat despre lupta împotriva terorismului, precum și intensificarea cooperării bilaterale în agricultură, apărarea frontierelor, tehnologie, energie solară, domeniul apelor și sănătate, potrivit comunicatului.

Din 2016, Netanyahu a vizitat Africa de trei ori și a consolidat relațiile Israelului cu mai multe țări africane, inclusiv Uganda, Kenya, Rwanda și Etiopia.

Deby, la putere de aproape trei decenii, conduce Ciadul cu mână de fier. Dar eforturile armatei ciadiene bine instruite de a ajuta în combaterea grupării teroriste islamiste Boko Haram în Nigeria vecină, Niger și Camerun au făcut din Ciad un aliat important al Occidentului.

Comenteaza aceasta stire

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/11/israel-si-ciad-reiau-relatiile-diplomatice-dupa-aproape-cinci-decenii-52181.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/11/israel-si-ciad-reiau-relatiile-diplomatice-dupa-aproape-cinci-decenii-52181-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv