MAE a anunțat agrearea Acordului retragerii Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din UE aprobat, duminică la Consiliului European de la Bruxelles, de către liderii europeni, precizând că documentul oferă un fundament juridic solid pentru retragerea UK.

“Cu referire la reuniunea specială a Consiliului European (articolul 50), desfășurată în cursul zilei de astăzi (duminică – n.r.), la Bruxelles, Ministerul Afacerilor Externe anunță agrearea Acordului de retragere a Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord din UE și aprobarea Declarației politice privind cadrul relațiilor viitoare UE-UK. Acordul andosat astăzi oferă un fundament juridic solid retragerii Marii Britanii din UE. Andosarea acordului reprezintă o etapă cheie în procesul de finalizare a retragerii Marii Britanii din UE. În perioada următoare, Acordul de retragere va urma procedurile de ratificare la nivelul Uniunii Europene și al Marii Britanii, unde este esențială aprobarea de către Parlamentul britanic”, au transmis reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe (MAE), într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

MAE mai precizează că: “Retragerea Marii Britanii din UE, eveniment nedorit de către statele membre, va avea un caracter ordonat asigurat de către Acordul de retragere. Acesta stabilește un cadru legal care conferă claritate și certitudine juridică cetățenilor și mediului de afaceri din UE 27 și din UK”.

Totodată, reprezentanții ministerului au adăugat că românii stabiliți în Marea Britanie se vor bucura de o serie de dreptul, precum cel de ședere, cele care vizează îngrijirile medicale și calificările profesionale.

“Obiectivele urmărite de România pe parcursul procesului de negociere au fost atinse, în principal cele care vizează protejarea drepturilor cetățenilor români stabiliți în UK. Acordul prevede că cetățenii UE27 din Regatul Unit și cetățenii britanici din UE27 care sunt beneficiari ai acestuia (inclusiv cei care se stabilesc în UE27/UK în perioada de tranziție) se vor bucura de o serie de drepturi. Acestea includ drepturile de ședere în UK ale cetățenilor UE și ale membrilor familiilor a acestora, precum și aspecte vizând coordonarea sistemelor de securitate socială, calificări profesionale, îngrijiri medicale”, potrivit sursei menționate.

Referitor la Declarația politică, “aceasta cadrează principiile pentru un parteneriat viitor ambițios și cuprinzător și stabilește domeniile cooperării viitoare dintre Uniunea Europeană și Regatul Unit. Din perspectiva României, menținerea unei viitoare relații cât mai apropiate de cooperare cu Regatul Unit este un factor important în contextul european actual”, conchid reprezentanții MAE.

Proiectul de acord privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană a fost aprobat de liderii celor 27 de țări europene, în cadrul summitului de duminică din Bruxelles, a anunțat Donald Tusk, președintele Consiliului European.

Aprobarea acordului vine după mai mult de 18 luni de negocieri între cele două părți. Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană în data de 29 martie 2019.

Următorul pas este unul dificil pentru premierul britanic Theresa May, deoarece trebuie să obțină aprobarea Parlamentului britanic. Votul în Parlament va avea loc la începutul lunii decembrie, dar aprobarea acestuia este incertă, având în vedere că reprezentanții mai multor partide politice și-au manifestat dezacordul în ceea ce privește prevederile negociate de premier.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/11/mae-anunta-agrearea-acordului-de-retragere-a-marii-britanii-din-ue-52149.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/11/mae-anunta-agrearea-acordului-de-retragere-a-marii-britanii-din-ue-52149-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv