Klaus Iohannis a declarat că, la Consiliul European de duminică, a discutat cu premierul Finlandei, Juha Sipilä, și i-a transmis că nu va primi Președinția Consiliului UE de la 1 ianuarie, precizând că au râs amândoi, iar oficialul străin a acceptat acest lucru.

Rugat, la finalul reuniunii Consiliului European, să comenteze afirmațiile premierului finlandez prin care acesta și-a exprimat disponibilitatea ca Finlanda să înceapă mandatul european din ianuarie 2019, Klaus Iohannis a răspuns: “O poveste de presă. (…) Știți probabil că în Consiliul European stau lângă premierul finlandez și astăzi i-am garantat că nu va primi Președinția de la 1 ianuarie, și am râs amândoi și el a acceptat. Deci lucrurile acelea nu au fundament real. A fost o reacție generată tot de cineva din jurnalismul finlandez, dar fără să existe un fundament real pentru așa ceva. Sunt prietenii noștri și vom merge împreună mai departe”.

Reacția șefului statului român vine în contextul în care, pe 13 noiembrie Finlanda a propus preluarea Președinției Consiliului Uniunii Europene în locul României, afirmă premierul finlandez, Juha Sipilä, precizând că Bucureștiul a transmis că nu este necesar acest lucru.

În contextul tensiunilor politice din România și a declarației lui Klaus Iohannis care a spus că țara noastră nu este pregătită să preia Președinția Consiliului UE, premierul Finlandei, Juha Sipilä, a exprimat disponibilitatea ca Guvernul de la Helsinki să înceapă mandatul european din ianuarie 2019.

Juha Sipilä a subliniat că Bucureștiul nu a făcut această solicitare, precizând că, dimpotrivă, Guvernul de la București a confirmat că va prelua Președinția Consiliului UE conform programării, informează agenția de presă STT și postul YLE.

România urmează să dețină Președinția Consiliului UE în primul semestru al anului 2019, pentru o perioadă de șase luni, fiind urmată de Finlanda.

Președintele Klaus Iohannis a participat, duminică, la reuniunea extraordinară a Consiliului European de la Bruxelles, unde liderii UE au aprobat proiectului de Acord al retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Comenteaza aceasta stire

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/11/iohannis-i-am-garantat-premierului-finlandez-ca-nu-va-primi-presedintia-de-la-1-ianuarie-52144.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/11/iohannis-i-am-garantat-premierului-finlandez-ca-nu-va-primi-presedintia-de-la-1-ianuarie-52144-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv