Repetițiile la parada de 1 Decembrie au continuat, sâmbătă, la Arcul de Triumf din Capitală, locul de desfășurare a evenimentului prilejuit de Ziua Națională a României și a Centenarului Marii Uniri. Scopul a fost acela de corectare a unor elemente din programul de defilare.

“Sunt câteva elemente pe care trebuie să le corectăm, de coordonare între detașamente și între trupele care defilează pe tehnică și cele care defilează pe jos, și sperăm ca la al doilea antrenament (…) să coordonăm toate elementele participante la paradă”, a declarat generalul-locotenent Adrian Tonea, comandantul paradei militare de Ziua Națională, locțiitorul șefului Statului Major al Apărării.

Potrivit generalului Tonea, la paradă sunt câteva noutăți precum transportorul blindat “Pirania 5”, sprijin logistic, câteva detașamente care amintesc tradițiile istorice ale Armatei Române, “toate centrate pe simbolistica paradei de anul acesta, Centenarul Marii Uniri”.

El a adăugat că pregătirile pentru acest eveniment au două componente: una în cazărmile unde sunt dislocate unitățile militare – de la mentenanța preventivă a tehnicii, la mentenanța operativă, iar ce de-a doua vizează antrenamente individuale și de grupuri în cazărmile din care sunt dislocate detașamentele în garnizoana București.

Peste 4.000 de militari vor trece pe sub Arcul de Triumf pe 1 Decembrie, de Ziua Națională a României și a Centenarului Marii Uniri, fiind pentru prima dată când vor participa detașamente care amintesc de tradițiile poporului român, de luptele duse în timpul Primului Război Mondial, a anunțat vineri generalul-locotenent Adrian Tonea, comandantul paradei militare de Ziua Națională, locțiitorul șefului Statului Major al Apărării.

“Vreau să încep prin a scoate în evidență efortul inter-instituțional pentru pregătirea acestui eveniment, parada militară națională, iar simbolistica paradei de anul acesta este orientată spre centenarul Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Pentru prima dată vor trece o serie de detașamente care amintesc de tradițiile poporului român, de luptele duse în timpul Primului Război Mondial pentru reîntregirea României. De asemenea, în acest an la parada militară vor participa în jur de 500 de militari străini constituiți în 21 de detașamente din 20 de țări, un număr de peste 200 de mijloace tehnice atât ale Armatei României, cât și de la țările partenere și aliate. Nu în ultimul rând, vor zbura pe deasupra Arcului de Triumf în jur de 50 de avioane, de mijloace aeriene și în finalul paradei militare va defila cavaleria Jandarmeriei și în premieră un detașament de voluntari, cavaleria Ministerului Apărării Naționale”, a precizat Tonea la repetiția pentru parada de 1 Decembrie, organizată pe terenul de instrucție Ghencea.

Totodată, el a dat asigurări că toate mijloacele aeriene programate pentru paradă vor survola Arcul de Triumf, indiferent de vreme.

“Toate mijloacele aeriene programate, planificate să zboare la paradă, vor zbura: elicopterele IAR-330H, elicopterele navalizate IAR-99 Șoim, F-16, F-18 ale forțelor armate canadiene, C-130 Hercules, Spartanul și nu în ultimul rând “Iacării Acrobați”. MIG-urile vor survola în alte localități din țară, unde se vor desfășura parade militare locale”, a menționat Adrian Tonea.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/11/repetitii-la-parada-de-1-decembrie-au-continuat-la-arcul-de-triumf-52130.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/11/repetitii-la-parada-de-1-decembrie-au-continuat-la-arcul-de-triumf-52130-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv