Șeful Statului Major al armatei britanice a atenționat sâmbătă cu privire la amenințarea pe care o reprezintă Rusia, “mult mai mare” decât cea pe care o reprezintă unele grupări jihadiste precum Statul Islamic (SI), informează AFP.

“Rusia reprezintă astăzi în mod indiscutabil o amenințare mult mai mare pentru securitatea noastră națională decât amenințările extremiste islamiste pe care le reprezintă Al-Qaida și gruparea Stat Islamic “, a declarat generalul Mark Carleton-Smith, șeful Statului Major interarme al Marii Britanii, într-un interviu pentru The Telegraph.

Această declarație intervine după o vizită a sa în Estonia, unde trupe britanice sunt desfășurate în cadrul unui program al NATO, la circa 150 de kilometri de frontiera rusă.

“Rusia a arătat că este gata să folosească forța militară pentru a-și apăra și dezvolta propriile interese naționale. Rușii încearcă să exploateze vulnerabilitatea și slăbiciunea peste tot unde le detectează”, a adăugat el.

Mark Carleton-Smith a atenționat de asemenea asupra “riscurilor netradiționale” pe care le pune Moscova, menționând infracționalitatea cibernetică, războiul submarin sau cel din spațiu.

Dimpotrivă, el a estimat că “amenințarea islamistă s-a redus odată cu destructurarea” grupării Stat Islamic.

Mark Carleton-Smith a condus operațiunile britanice pentru găsirea lui Oussama Bin Landen, după atentatele din 11 septembrie 2001 din SUA. Apoi, el a condus armata britanică în campania militară împotriva SI în Irak și în Siria.

Șeful Statului Major al armatei britanice a afirmat de asemenea că el “nu va susține nicio inițiativă care ar diminua eficacitatea NATO”, cu referire la proiectul de înființare a unei armate europene, susținut de președintele francez Emmanul Macron. “NATO reprezintă centrul gravitațional al securității europene”, a subliniat generalul britanic, îndemnând la “întărirea” mijloacelor organizației.

Londra a acuzat în octombrie Rusia că a întreprins în ultimii ani principalele atacuri cibernetice din lume, împotriva Partidului Democrat american, a Agenției sportive Antidoping sau a aeroportului din Odesa, Ucraina. Ministerul britanic al Afacerilor Externe a desemnat serviciul de spionaj al armatei ruse (GRU) responsabil de aceste atacuri, care “au costat economiile naționale milioane de lire”.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/11/amenintarea-rusa-mult-mai-mare-decat-cea-a-statului-islamic-atentioneaza-seful-armatei-britanice-52131.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/11/amenintarea-rusa-mult-mai-mare-decat-cea-a-statului-islamic-atentioneaza-seful-armatei-britanice-52131-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv