Premierul Viorica Dăncilă a declarat, vineri, că președintele Klaus Iohannis, prin refuzul de a numi miniștrii de la Transporturi și Dezvoltare, blochează activitatea Executivului și a făcut un apel public cătrre șeful statului să-și schimbe atitudinea.

”Din păcate constatăm cu toții că dl. președinte Iohannis face tot posibilul să blocheze activitatea guvernului în două domenii vitale. Consider că astfel de acțiuni politice nu-și au locul, mai ales într-o astfel de perioadă în care ne pregătim pentru preșeluarea președinției Consiliului UE și în an în care ne pregătim să sărbătorim Centenarul. Ar fi momentul să ne bucurăm de consens, de înțelegere, de liniște la 100 de ani de la marea Unire. Fac un apel public către dl. președinte Iohannis să-și schimbe atitudinea în acord cu prerogativele constituționale, pentru a nu crea incertitudine în două domenii atât de importante”, a spus Viorica Dăncilă la începutul ședinței de guvern.

Ea a mai spus că-și dorește ca Ziua Națională să fie sărbătorită ”într-un climat de liniște, de pace și fără dezbinare”.

”Interesul națuional, cred cu tărie, trebuie să primeze în fața interesului politic”, a mai spus premierul Dăncilă.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, joi, că nu va lua o decizie în ceea ce privește cea de-a doua remaniere guvernamentală, privind portofoliile de la Transporturi și Dezvoltare, decât după sărbătorile Centenarului și data de 1 Decembrie.

Dăncilă i-a îndemnat pe noii miniștri să lucreze în echipă. Stănescu, absent de la ședință

Premierul Viorica Dăncilă le-a urat, vineri, bun venit în Executiv noilor miniștri, cărora le-a transmis să muncească în echipă. Vicepremierul Paul Stănescu nu este prezent la ședință, în schimb participă ministrul demisionar al Transporturilor, Lucian Șova.

„Vreau să le urez „Bun venit” noilor membri ai echipei guvernamentale, sunt convinsă că vom reuși împreună să punem în practică proiecte importante aflate în lucru dar să demarăm și noi măsuri benefice pentru România și pentru români. Am încredere în experiența dumneavoastră, sunt convinsă că veți reuși să gestionați cu succes implementarea programului de guvernare, implementarea măsurilor din programul de guvernare, dar și dosarele importante pe care le avem de gestionat pe timpul președinției Consiliului UE”, le-a spus prim-ministrul Viorica Dăncilă, vineri, în debutul ședinței Executivului, noilor miniștri din cabinet.

De asemenea, Dăncilă le-a mulțumit foștilor membri ai Guvernului pentru activitatea acestora.

„Totodată, vreau să le mulțumesc colegilor care ne-au fost alături până acum și care au contribuit la punerea în practică a angajamentelor asumate prin programul de guvernare”, a spus aceasta.

Premierul le-a mai transmis noilor miniștri că este nevoie să lucreze în echipă.

„Munca Guvernului este o muncă de echipă și fiecare dintre miniștri are un rol important, un rol determinant în obținerea rezultatelor bune pe care cetățenii le așteaptă de la noi”, a precizat șeful Executivului.

Vicepremierul Paul Stănescu nu a fost prezent, vineri, în debutul ședinței de Guvern. Stănescu nu a participat nici la ședința comună a guvernelor României și R.Moldova, care s-a desfășurat joi la Palatul Victoria.

La ședința de vineri a Executivului participă, pe de altă parte, ministrul demisionar al Transporturilor, Lucian Șova.

Șova și-a înregistrat, joi, la ora 10.48, demisia din funcția de ministru al Transporturilor la cabinetul premierului, au precizat pentru MEDIAFAX surse guvernamentale. Demersul lui Șova a venit ca urmare a deciziei PSD de a-l remania, mandatul său urmând să fie preluat de Mircea Drăghici.

Președintele PSD Liviu Dragnea a declarat, miercuri, la Parlament, după ședința CExN al partidului, că social-democrații așteaptă demisiile de onoare ale ministrului Dezvoltării, Paul Stănescu, și ministrului Transporturilor, Lucian Șova.

Dăncilă: A doua rectificare bugetară este pozitivă, ne încadrăm în deficitul de 2,97% din PIB

Premierul Dăncilă dă asigurări: A doua rectificare bugetară este pozitivă, ne încadrăm în deficitul de 2,97% din PIB

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, vineri, în debutul ședinței de Guvern, că Executivul discută cea de-a doua rectificare bugetară pe anul 2018, principalul obiectiv fiind încadrarea în ținta de deficit bugetar de 2,97% din PIB și asigurarea fondurilor pentru programe guvernamentale și instituții.

„Discutăm azi (vineri – n.r.) a doua rectificare bugetară. Este o rectificare bugetară pozitivă, care are ca principal obiectiv încadrarea în ținta de deficit bugetar de 2,97% din PIB și asigurarea fondurilor necesare pentru aplicarea politicilor și programelor guvernamentale și pentru buna funcționare a instituțiilor publice. Vom asigura banii necesare pentru plata drepturilor persoanelor cu dizabilități, a alocațiilor de stat pentru copii și a indemnizațiilor pentru creșterea copilului. În acest sens, alocăm suplimentar Ministerului Muncii aproximativ 787 de milioane de lei”, a declarat vineri, la începutul ședinței de Guvern, premierul Viorica Dăncilă.

Șeful Executivului a indicat că rectificarea asigură plata pensiilor militare cuvenite polițiștilor, precum și suplimentarea fondurilor pentru medicamente compensate.

„Asigurăm resursele necesare și pentru derularea acțiunilor și programelor de senătate, majorăm cu 660 milioane de lei bugetul pentru Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, pentru decontarea serviciilor medicale, a medicamentelor compensate și gratuite și pentru programele naționale de sănătate. Totodată, alocăm în plus peste 317 milioane de lei Ministerului Sănătății pentru plata drepturilor salariale ale cadrelor medicale din centrele de permanență și unitățile de primiri urgență. Luăm măsuri pentru asigurarea resurselor necesare plății pensiilor militare de stat cuvenite polițiștilor. În acest scop, asigurăm 116 milioane de lei în bugetul MAI”, a indicat Dăncilă.

Potrivit premierului, prin rectificarea bugetară se asigură și „fonduri suplimentare pentru asigurarea cu prioritate a tuturor cheltuielilor obligatorii și pentru alimentarea fondului de rezervă a Guvernului cu 700 de milioane de lei, bani necesari pentru situații neprevăzute”.

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a anunțat, pe 21 noiembrie, că a elaborat proiectul celei de a doua rectificări bugetare din acest an, cu încadrarea în ținta de deficit bugetar de 2,97% din PIB.

„Rezultatele economice de până în prezent argumentează posibilitatea realizării unei valori nominale a produsului intern brut de 949,6 miliarde de lei, față de 907,9 miliarde de lei cât s-a estimat la fundamentarea bugetului inițial pe acest an și față de 945 miliarde de lei cât s-a estimat la elaborarea primei rectificări bugetare. Astfel, proiectul de rectificare bugetară are în vedere majorarea per sold a veniturilor bugetului general consolidat cu 228,9 milioane de lei, iar cheltuielile se majorează, per sold, cu suma de 365,6 milioane de lei”, au anunțat reprezentanții Finanțelor.

S-au asigurat fonduri suplimentare pentru: MFP – Acțiuni Generale de 2,69 miliarde de lei din care un miliard de lei dobânzi, 671,6 milioane de lei pentru contribuția României la bugetul Uniunii Europene (UE) și 700 de milioane de lei la Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului; Ministerul Muncii și Justiției Sociale de 787 de milioane de lei, în principal pentru alocații de stat pentru copii și drepturi pentru persoane cu handicap; Ministerul Sănătății de 211,5 milioane de lei, în principal pentru asigurarea drepturilor salariale suportate de la bugetul de stat în cazul centrelor de permanență, a unităților și compartimentelor de primiri urgențe.

În plus, alte venituri suplimentare a primit: Ministerul Justiției, de 138,5 milioane de lei per sold, din care 100 de milioane de lei pentru cheltuieli de personal; Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice de 85,2 milioane de lei per sold. S-au asigurat sume pentru derularea programelor/proiectelor cu finanțare externă nerambursabilă aferente cadrului financiar 2014-2020 (Programul Operațional Regional), de 98,42 milioane de lei.

Alte fonduri suplimentare au primit: Ministerul Afacerilor Interne, de 70,6 milioane de lei per sold, în condițiile în care au fost identificate economii la cheltuielile de personal și au fost asigurate 116 milioane de lei pentru plata pensiilor militare de stat; Bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate se majorează la cheltuieli cu suma de 600 de milioane de lei pentru asigurarea sumelor necesare decontării serviciilor medicale, a medicamentelor cu și fără contribuție personală și a medicamentelor utilizate în programele naționale cu scop curativ; Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat : se majorează la cheltuieli cu suma de 45,4 milioane de lei; Bugetului Asigurărilor pentru Șomaj :se majorează la cheltuieli cu suma de 82,6 milioane de lei.

Diminuări au fost operate având în vedere gradul de execuție a cheltuielilor, în principal, la proiectele finanțate din fonduri europene la: Ministerul Transporturilor (1,16 miliarde de lei), Ministerul Cercetării și Inovării (228,9 milioane de lei), Ministerul Educației Naționale (198 de milioane de lei), Ministerul Culturii și Identității Naționale (176,8 milioane de lei), Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale (166 milioane de lei), Ministerul Fondurilor Europene (164,9 milioane de lei), Ministerul Finanțelor Publice (128,5 milioane de lei), Ministerul Apelor și Pădurilor (95,9 milioane de lei), Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat (71,6 milioane de lei) și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (49 de milioane de lei).

Proiectul de rectificare a fost realizat în urma discuțiilor purtate cu reprezentanții ordonatorilor principali de credite ai bugetului de stat și bugetul asigurărilor sociale și poate fi consultat pe site-ul MFP la rubrica Transparență decizională.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/11/dancila-iohannis-blocheaza-activitatea-guvernului-fac-apel-public-sa-si-schimbe-atitudinea-52109.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/11/dancila-iohannis-blocheaza-activitatea-guvernului-fac-apel-public-sa-si-schimbe-atitudinea-52109-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv