Marea Britanie riscă să se destrame din cauza ieșirii din Uniunea Europeană, avertizează ministrul spaniol de Externe, Josep Borrell, referindu-se la mișcările secesioniste din Irlanda de Nord și Scoția.

Într-un interviu acordat site-ului de știri Politico.eu, Josep Borrell afirmă că fostul premier David Cameron “s-a jucat” cu viitorul Marii Britanii când a convocat din rațiuni electorale referendumul pe tema apartenenței Marii Britanii la Uniunea Europeană. Șeful diplomației spaniole a reiterat insistența Spaniei ca negocierile privind statutul Gibraltarului, provincie britanică vecină cu Spania, să fie organizate de Bruxelles separat de cele cu Marea Britanie.

“Sunt foarte îngrijorat de unitatea Marii Britanii, mai mult decât de unitatea regatului Spania. Cred că Marea Britanie se va destrăma înaintea Spaniei”, a spus Josep Borrell, referindu-se la revendicările separatiste din regiunea spaniolă Catalonia, dar și la cele din provinciile britanice Scoția și Irlanda de Nord.

“Negocierile dintre Marea Britanie și UE nu se aplică la Gibraltar”, a spus Borrell, pledând pentru discuții separate. La rândul său, premierul Spaniei, Pedro Sanchez, a avertizat marți că Madridul va vota împotriva acordului între UE și Marea Britanie pe tema Brexit dacă textul referitor la statutul Gibraltarului nu va fi modificat.

Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May și Bruxelles prevede reciprocitate în privința libertății de circulație, o perioadă de tranziție post-Brexit, menținerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord și păstrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numeroși politicieni britanici. Cel puțin cinci membri ai Guvernului de la Londra au demisionat ca protest față de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeană. Premierul Theresa May a exprimat regret că unii membri ai Cabinetului de la Londra au demisionat, însă a subliniat că este determinată să obțină adoptarea acordului negociat cu Uniunea Europeană pe tema Brexit.

Referendumul care a decis Brexit a generat o profundă criză internă în Marea Britanie, în contextul în care Scoția, Irlanda de Nord și Țara Galilor au semnalat că vor menținerea în UE, avertizând chiar cu independența. Foștii premieri Tony Blair și John Major au atras atenția că eventuala ieșire din UE va pune în pericol unitatea Marii Britanii, afectând acordul de pace privind Irlanda de Nord și alimentând mișcarea proindependență în Scoția. “Abandonați apartenența Marii Britanii la Uniunea Europeană și să nu fiți surprinși că la final, drept consecință, abandonăm unitatea noastră ca țară”, a declarat John Major, premier conservator britanic în intervalul 1990-1997. “Votul în favoarea ieșirii din UE pune în pericol viitorul Irlandei de Nord”, a spus, la rândul său, fostul premier laburist Tony Blair.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/11/ministru-spaniol-marea-britanie-risca-sa-se-destrame-din-cauza-brexit-52080.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/11/ministru-spaniol-marea-britanie-risca-sa-se-destrame-din-cauza-brexit-52080-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv