Procurorul depășise viteza legală, iar mașina pe care o conducea avea ITP-ul expirat. În schimb, magistratul i-a amendat pe cei doi polițiști care l-au oprit în trafic pentru că a întârziat la serviciu. Ș

Cei doi polițiști l-au oprit în trafic, în luna iulie 2018, pe procurorul Mihai Laurențiu, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Slobozia. Mașina pe care o conducea magistratul avea inspecția tehnică periodică (ITP) expirată, iar viteza cu care rula depășise limita legală. În schimb, în luna noiembrie 2018, procurorul Mihai Laurențiu i-a amendat pe cei doi polițiști cu câte 5.000 de lei pentru ca aceștia să înțeleagă gravitatea reținerii unui magistrat, arată Hotnews.ro. Potrivit ordonanței semnate de procuror, autospeciala de poliție l-a oprit în trafic pentru că a depășit viteza legală și avea ITP-ul expirat, iar toată procedura de amendare și de îndepărtare a plăcuțelor de înmatriculare l-a făcut pe acesta să întârzie la parchet. Conform documentului, „neaplicarea unei amenzi aspre ar crea un precedent periculos, facilitând nu doar autorilor, dar și altor polițiști de rea credință, prin puterea exemplului cu pretextul sancționării unor contravenții, comiterea unor abuzuri similare împotriva altor magistrați, intimidarea magistraților sau, de ce nu, comiterea unor fapte similare împotriva oricăror cetățeni, iar acest risc trebuie preîntâmpinat printr-o reacție promptă. Dacă am admite concluzia contrară ar însemna să acceptăm, pe cale de consecință, ca orice polițist rutier, cu pretextul sancționării contravenționale a unui magistrat, are posibilitatea nu doar să amendeze magistratul în cauză, dar și să-l rețină pe acesta mai mult decât impun procedurile, în scop șicanatoriu, vindicativ, de batjocorire sau chiar în absența acestor scopuri, pe baza manifestării unilaterale de voința și unor justificări ulterioare subiective, oprind, chiar temporar, magistratul de la exercitarea atribuțiilor judiciare, fără ca acesta din urmă să aibă vreo pârghie de sancționare a polițistului în cauză, ceea ce contravine flagrant rolului preeminent pe care legiuitorul l-a conferit magistraților, în salvgardarea ordinii publice și apărării normelor sociale”.

Procurorul arată în ordonanță că procedurile polițiștilor au fost tergiversate voit, aceștia ironizându-l, iar la final aplicându-i magistratului o amendă de 2.175 de lei. Mihai Laurențiu a spus că a întârziat câteva ore la serviciu pentru că polițiștii au refuzat să îl transporte la Parchet, deși se deplasau spre Slobozia.

„În edictarea acestor norme, legiuitorul nu a permis poliției rutiere să-și aroge competențe dincolo de sancționarea contravențiilor rutiere, cu atât mai puțin împotriva unui magistrat. (…) În acest context, ținând cont de gravitate, aplicarea amenzii judiciare în cuantum maxim este o măsură strict necesară, menită să facă lucrătorii de poliție în cauză să conștientizeze gravitatea faptei de a reține un magistrat”, se mai arată în ordonanța semnată de procuror.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/11/un-procuror-nervos-ca-a-intarziat-la-serviciu-i-a-amendat-cu-cate-5-000-de-lei-pe-doi-politisti-care-l-au-oprit-in-trafic-52042.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/11/un-procuror-nervos-ca-a-intarziat-la-serviciu-i-a-amendat-cu-cate-5-000-de-lei-pe-doi-politisti-care-l-au-oprit-in-trafic-52042-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv