Biroul procurorului general din Arabia Saudită a publicat joi, prin intermediul agenției oficiale SPA, ceea ce prezintă ca fiind derularea faptelor și concluziile anchetei saudite privind moartea jurnalistului Jamal Khashoggi în consulatul țării sale de la Istanbul la 2 octombrie, relatează AFP, care detaliază principalele puncte ale versiunii Riadului.

“Incidentul”, conform procurorului general saudit, a început la 29 septembrie cu un ordin de a aduce “victima” înapoi în Arabia Saudită prin “persuasiune” sau “prin forță”. Vicepreședintele serviciilor de informații (GIP) a dat acest ordin șefului unei echipe de agenți trimiși la Istanbul, potrivit aceleiași surse.

Echipa, formată de șeful acestei misiuni, este constituită din 15 membri împărțiți în trei grupuri (negocieri / informații secrete / logistică) în scopul de a convinge “victima” să revină în țara sa (Khashoggi era exilat din 2017 în SUA și era perceput ca fiind apropiat de organizațiile și de statele ‘ostile’ regatului saudit – n.r.).

Biroul procurorului indică faptul că un expert medico-legal a fost contactat de șeful misiunii pentru a se alătura echipei cu scopul de a “aduna probe” de la consulat în caz că urma să se folosească forța. Acest expert medico-legal “s-a alăturat echipei fără cunoștința superiorilor săi”, conform procuraturii.

Șeful misiunii contactează de asemenea “un colaborator” din Turcia pentru a obține un loc sigur în cazul în care ar fi trebuit să se recurgă la forță.

După inspectarea consulatului, șeful “echipei de negocieri” concluzionează că nu este posibil ca “victima” să fie transferată prin forță într-un loc sigur dacă negocierile eșuează.

“Șeful echipei de negociere a decis să ucidă victima dacă negocierile ar eșua”, susține procurorul general, precizând că ancheta concluzionează că “incidentul a atras o crimă”.

Ancheta a concluzionat că asasinatul a fost comis după o altercație fizică cu victima, în cursul căreia aceasta a fost reținută cu forța și i s-a injectat “o mare cantitate de droguri”, iar acest lucru “a determinat o supradoză care a condus la moartea sa, Allah să îi binecuvânteze sufletul”, mai precizează procuratura.

După crimă, cadavrul a fost ‘dezmembrat’ de indivizii care au comis asasinatul, apoi transferat în exteriorul clădirii consulatului.

Ancheta a concluzionat că trupul neînsuflețit a fost scos din clădirea consulatului de cinci indivizi.

Tot conform aceleiași surse, ancheta a permis identificarea celor care au ordonat și comis crima, adică un total de cinci persoane “care au mărturisit”.

Persoana care a livrat corpul unui “colaborator” din exterior a fost “identificată”, adaugă biroul procurorului.

Pe baza descrierii furnizare de persoana care a livrat corpul unui “colaborator” exterior, a fost realizat un portret-robot al acestuia din urmă.

Ancheta a permis de asemenea identificarea persoanei care “a purtat hainele victimei după crimă” și “care a aruncat bunurile personale ale victimei într-un coș de gunoi, inclusiv ceasul și ochelarii săi”, după ce a părăsit clădirea consulatului.

Ancheta a dezvăluit că patru suspecți au furnizat un sprijin logistic celor care au comis crima.

Ancheta a permis de asemenea să se stabilească faptul că au fost “dezactivate” camerele de supraveghere și că a fost identificată persoana responsabilă de acest lucru.

Tot conform anchetei, “șeful misiunii a fost de acord cu grupul de negociere și cu șeful lor (care a luat decizia de a asasina victima și a comis crima) pentru a scrie un raport fals către fostului vicepreședinte GIP”, mai spune procuratura.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/11/versiunea-arabiei-saudite-privind-moartea-lui-jamal-khashoggi-la-istanbul-52008.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/11/versiunea-arabiei-saudite-privind-moartea-lui-jamal-khashoggi-la-istanbul-52008-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv