Postul Crăciunului, care începe miercuri, este de fapt ‘un pelerinaj cu cei trei magi ai veșniciei – credința, nădejdea și dragostea’, susține preotul Constantin Necula, consilier misionar-pastoral și de imagine al Mitropoliei Ardealului, într-un interviu acordat AGERPRES.

Părintele Necula este convins că “suntem în miezul unor zile teribile”, într-o “permanentă trădare de valori”, iar Marea Unire ar trebui sărbătorită pe 1 Decembrie doar cu rugăciuni, fără discursuri.

“Suntem o Românie obosită în obsesii. Am pierdut idealul unității reale și liderii politici adevărați întârzie să apară pentru că nu cultivăm adevărul, ci dreptățile de partid. Am câștigat un trecut de 100 de ani împreună, care poate fi fundamentul unui nou centenar”, mai spune preotul.

AGERPRES: Părinte, ce înseamnă postul Crăciunului?

Constantin Necula: Un parcurs de aflare a limitelor noastre, în ce privește trupul și sufletul nostru, întregul nostru uman. Este un pelerinaj către Betleem. Unul în care ne cunoaștem pe noi și pe Acela care se naște pentru noi în Peștera care se face Palat Întrupării. Un pelerinaj cu cei trei magi ai veșniciei – credința, nădejdea și dragostea – însoțindu-ne. În postul acesta aflăm cât a mai rămas uman în noi. Cât adevăr și câtă viață adevărată, nediluată de false idealuri ori ideologii.

AGERPRES: Ce sfat îi dați unui credincios care nu poate posti cu mâncarea?

Constantin Necula: Să se bucure de lucrurile în care poate posti. Să se roage ori să facă milostenie, să caute să înțeleagă de unde-i vin neputințele. Să nu fie fățarnic și nici ispititor la adresa sărăciei duhovnicești a vremii de acum.

AGERPRES: Sfântul Vasile cel Mare spunea că adevărată postire este înstrăinarea de rele. Cum putem reuși să ne înstrăinăm de rele?

Constantin Necula: Neconlucrând cu judecarea aproapelui. Suntem în miezul unor zile teribile. Ne acuzăm unii pe alții de incompetențe crase, de mârșăvii și trădări. Și așa și suntem, într-o permanentă trădare de valori. A te înstrăina de rele înseamnă a făptui binele în numele lui Hristos nu al vreunei ideologii care face din bine prilej de propagandă. Smerirea noastră e principalul mijloc prin care sufletul nostru se depărtează de răutăți și rău.

AGERPRES: 1 Decembrie – Centenarul Marii Uniri va fi în postul Crăciunului. Cum credeți că ar trebui să sărbătorească românii în acest an ziua lor națională?

Constantin Necula: Cu post și liturghie. Vor lipsi mulți din pomelnicele noastre istorice, dar nu din pomenirea Bisericii. Cred că e un moment astral. Mi-aș dori ca în 1 Decembrie să nu vorbească nimeni, să nu fie niciun discurs. Ci doar o rugăciune fierbinte, de aducere aminte și de mulțumire. Cred că se cuvine să ne păstrăm tăcerea și decența. În rest, ce să zic, fiecare va prăznui după puteri.

AGERPRES: Dacă ar fi să descrieți societatea românească, la o sută de ani de la Marea Unirea, într-o singură propoziție, care ar fi aceea? Ce-am pierdut în tot timpul asta, noi, ca nație? Ce am câștigat?

Constantin Necula: Suntem o Românie obosită în obsesii. Am pierdut idealul unității reale și liderii politici adevărați întârzie să apară pentru că nu cultivăm adevărul, ci dreptățile de partid. Am câștigat un trecut de 100 de ani împreună, care poate fi fundamentul unui nou centenar.

AGERPRES: Ultimele sondaje au arătat că încrederea românilor în Biserică a scăzut. Ce-i îndepărtează pe români de Biserică?

Constantin Necula: Nu cred că a scăzut încrederea, ci a sporit enorm manipularea răutăcioasă. E o vreme de cernere și discernere. Raportat la alte instituții, că tot ne place sondarea comparată, Biserica rămâne cu cel mai mare capital de încredere raportat la investiția în imagine care se realizează. Sunt de-a dreptul onorat când văd cât se investește pentru terfelirea Bisericii, semn că este încă extrem de puternică. Deranjează. În ce privește îndepărtarea de Biserică, cred că ea ține de trăirea fiecăruia, de modul în care primește argumentele și le procesează. Chiar îi rog pe cei care nu înțeleg Biserica să ia distanță, să respire aerul de care au nevoie în înțelegerea lucrurilor. Biserica nu este cea de la știri. E mult mai amplă și mai curată și mai vie decât și-ar putea închipui vreodată cineva. Cred că în măsura în care unii se îndepărtează de Biserică alții se apropie și cresc în ea. Văd și trăiesc. Nu cred că procentele împotriva Bisericii sunt reale așa cum cele în favoarea ei la referendum erau grosolan umflate. Isteria de la referendum a pornit și deziluziile oamenilor Bisericii în raport cu societatea civilă, cu partidele și organele competente în aplicarea democrației. Cred că procentele pierdute de alianța împotriva Bisericii sunt mult mai ample decât se crede.

AGERPRES: În curând, va fi gata Catedrala Mântuirii Neamului. Va schimba acest lucru în vreun fel viața credincioșilor români? Îl găsesc ei acolo mai repede pe Dumnezeu?

Constantin Necula: Nu. Acolo este locul în care ne căutăm pe noi spre a-l vedea pe Dumnezeu. E un fel de Houston al lansării noastre sufletești. Cred că în timp se vor vedea roadele unei astfel de construcții – eveniment, a acestui monument care să ne aducă aminte că nu ne-am pierdut cu totul românitatea și omenia. În Catedrală suntem toți. O țară de guralivi și de tăcuți, de săraci și bogați, de uituci și de recunoscători. Știți, cred că, de fapt, turla mare a Catedralei e sus, pe Caraiman, împodobită de Crucea alcătuită din oțelul înfrângerii noastre dintâi, transformată, prin sânge românesc, în victoria de la 1 Decembrie 1918. Așa este și Catedrala. A preluat în ea toate înfrângerile și umilirile noastre din ultimii 100 de ani. Și se înalță ca o biruință. Va schimba numai viața celor care-l caută pe Dumnezeu mereu și cu insistența soldaților pe front ce știu că-și apără familia și neamul. Pentru ceilalți, superficialii, nu e cazul schimbării lor ori găsirii lui Dumnezeu. Ăsta este doar pretextul zeflemelei lor, nu arsura din suflet care să-i facă să înseteze după cer. Catedrala e țara. 

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/11/interviu-preotul-constantin-necula-in-postul-craciunului-aflam-cat-a-mai-ramas-uman-in-noi-51986.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/11/interviu-preotul-constantin-necula-in-postul-craciunului-aflam-cat-a-mai-ramas-uman-in-noi-51986-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv