Curtea Constituțională va dezbate pe 12 decembrie sesizarea președintelui privind modificările aduse Legii 35/1997 privind organizarea și funcționarea Avocatului Poporului, prin care acesta beneficiază și de pensie specială, au declarat pentru MEDIAFAX surse juridice.

Pe 12 noiembrie, Președintele Klaus Iohannis a sesizat Curtea Constituțională a României cu privire la proiectul ce prevede modificarea Legii 35/1997 privind organizarea și funcționarea Avocatului Poporului.

Șeful statului argumentează că, potrivit noii legi, Avocatul Poporului ar beneficia de pensie de serviciu egală cu 80% din salariul brut lunar, similară cu cea a judecătorilor Curții Constituționale. “Spre deosebire de pensia stabilită pentru judecătorii Curții Constituționale, legea criticată acordă pensie specială atât pentru Avocatul Poporului în funcție, cât și pentru persoanele care au exercitat în trecut această funcție, fiind neclar dacă acest drept se cuvine inclusiv persoanelor care au deținut funcția de Avocat al Poporului și au pierdut această calitate datorită revocării lor din funcție de către Parlament ca urmare a încălcării Constituției și a legilor, în condițiile stabilite de lege”, prevede textul sesizării președintelui Iohannis.

Acesta critică și modificarea conform căreia pensia de serviciu a Avocatului Poporului se actualizează în raport cu indemnizația judecătorilor Curții Constituționale și se impozitează conform legii.

“Analizând aceste dispoziții în coroborare cu cele prevăzute la art. I pct. 8 referitoare la stabilirea și calculul pensiei de serviciu al Avocatului Poporului, considerăm că textele sunt neclare în ceea ce privește cuantumul pensiei rezultate, întrucât nu reiese dacă aceasta se va stabili și se va actualiza în raport cu indemnizația Avocatului Poporului sau cu indemnizația judecătorilor Curții Constituționale. În atare condiții, rezultă că art. I pct. 8 și pct. 9 din legea criticată sunt neclare în ceea ce privește condițiile și procedura de stabilire a pensiei Avocatului Poporului prin raportare la condițiile și procedura de stabilire a pensiei judecătorilor Curții Constituționale și, prin urmare, contravin cerințelor de claritate și previzibilitate instituite prin art. 1 alin. (5) din Constituție”, potrivit sursei citate.

De asemenea, Iohannis critică și pensia anticipată de care ar putea benficia adjuncții Avocatului Poporului.

Totodată, Klaus Iohannis susține și că “având în vedere că funcția de Avocat al Poporului este asimilată ca rang cu cea de ministru, iar cea de adjunct al Avocatului Poporului cu cea de secretar de stat, beneficiind de aceleași drepturi cu aceștia, considerăm că acordarea unor pensii speciale pentru Avocatul Poporului și adjuncții săi constituie un privilegiu nejustificat față de ceilalți demnitari cu același rang”.

Conform sursei citate, “în cadrul aceleiași categorii de demnitari, legiuitorul nu poate face nicio diferențiere cu privire la îndreptățirea unora sau altora de a beneficia de dreptul la pensie specială decât cu încălcarea art. 16 alin. (1) din Constituție conform căruia cetățenii sunt egali în fața legii și a autorităților publice, fără privilegii și fără discriminări, instituind un privilegiu nejustificat pe baza unor criterii rezonabile și obiective”.

Klaus Iohannis argumentează că o altă modificare a legii, care prevede ca, în cazul în care în funcția de Avocat al Poporului este numit un consilier juridic sau o persoană care lucrează în cadrul instituției, crează un provilegiu pentru foștii adjuncții ai Avocatului Poporului. Șeful statului susține că sunt neclarități și în ceea ce privește plata personalului contractual aferent al instituției, respectiv șoferii. Un alt argument vizează riscul la care se expune personalul Mecanismului național de prevenire și cel al Avocatului Poporului, atunci când efectuează vizite sau anchete în locuri unde există factori de risc. În plus, au fost făcute modificări neclarare, în opinia lui Klaus Iohannis, cu privire la felul în care sunt încadrate persoanele care lucrează în cadrul instituției, respecti dacă au statul de funcționar public sau sunt încadrați pe bază de contract. Totodată, șeful statului susține că unele dintre reglementările noii Legi duc la noi cheltuieli din bani publici. Iohannis critică și faptul că inițiatorii proiectului care modifică Legea 35/1997 privind organizarea și funcționarea Avocatului Poporului nu precizează care este impactul bugetar al actului normativ.

Senatul a adoptat, pe 15 octombrie, în calitate de for decizional, proiectul legislativ pentru modificarea Legii privind organizarea și funcționarea instituției Avocatul Poporului, care prevede că persoana care se află la conducerea instituției va primi pensie specială, care poate fi cumulată cu indemnizația pentru mandatul în curs.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/11/ccr-dezbate-pe-12-decembrie-sesizarea-lui-iohannis-privind-pensia-speciala-pentru-avocatul-poporului-51958.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/11/ccr-dezbate-pe-12-decembrie-sesizarea-lui-iohannis-privind-pensia-speciala-pentru-avocatul-poporului-51958-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv