Cancelarul german Angela Merkel a lansat un apel pentru paritate în politică între bărbați și femei, luni la Berlin, cu ocazia unei ceremonii ce a marcat 100 de ani de când femeile au câștigat dreptul de vot în Germania, informează dpa.

“Trebuie să căutăm noi căi în legătură cu aceasta”, a declarat Merkel, notând că actualul parlament german nu este un bun exemplu, cu o proporție de femei de 30,9%.

În politică, la fel ca în afaceri, administrație, știință și cultură, “scopul trebuie să fie paritatea”, a subliniat ea.

Dar ea a remarcat de asemenea dificultățile din cadrul sistemului actual de vot. “Ne gândim profund la asta”, a spus Merkel.

Exprimându-se în fața lui Merkel, ministrul justiției Katarina Barley și ministrul pentru femei Franziska Giffey au cerut la rândul lor ca femeile să fie mai bine reprezentate în Bundestag.

“Cred că atunci când jumătate din populație este formată din femei, ar trebui ca și cel mai înalt organism reprezentantiv din țara noastră să fie format jumătate din femei”, a spus Giffey.

Exprimându-se pentru ediția duminicală a ziarului de mare tiraj Bild înaintea evenimentului, Barley a remarcat “marea de costume gri” din Bundesbank.

“Aceasta se va schimba doar printr-o nouă lege electorală”, a spus ea, sugerând ca listele de partid să alterneze între bărbați și femei sau ca circumscripțiile să fie reprezentate de doi membri, un bărbat și o femeie.

Verzii din opoziție susțin o cotă fixă. “La o sută de ani după introducerea dreptului de vot pentru femei, un pas ca acesta este tardiv. Proporția femeilor din parlament nu va crește de la sine”, a declarat liderul partidului, Annalena Baerbock.

Dintre cei 67 de parlamentari ai Verzilor în parlament, 39 sunt femei, iar partidul are atât bărbați cât și femei în posturile sale de conducere.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/11/merkel-marcheaza-un-secol-de-drept-de-vot-pentru-femei-cerand-paritate-in-politica-intre-barbati-si-femei-51948.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/11/merkel-marcheaza-un-secol-de-drept-de-vot-pentru-femei-cerand-paritate-in-politica-intre-barbati-si-femei-51948-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv