Palestinieni din Fâșia Gaza au tras zeci de rachete luni spre sudul Israelului și Israelul a răspuns cu lovituri aeriene, la o zi după ce o incursiune israeliană a declanșat lupte mortale în enclavă, relatează Reuters.

Cel puțin doi palestinieni înarmați au fost uciși în atacurile aeriene, a anunțat Frontul Popular pentru Eliberarea Palestinei. În partea israeliană a frontierei, tirurile palestiniene au distrus un autobuz, rănind grav o persoană, au declarat oficiali din domeniul sănătății.

Noul val de violențe aruncă în beznă eforturile depuse de Egipt, Qatar și Națiunile Unite de a intermedia o încetare a focului pe termen lung între Israel și Hamas, grupul armat dominant în Gaza.

Cei doi inamici au luptat în trei războaie în ultimul deceniu. Duminică, prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că speră să ajungă la un “aranjament” care să evite un alt conflict și să relaxeze blocada israeliană asupra Gazei, unde situația economică și umanitară este precară.

În sudul Israelului, rachetele interceptoare au străbătut cerul și sirenele au răsunat în timpul a ceea ce armata a declarat că au fost peste 80 de salve de rachete trase din Gaza.

Oficiali medicali în Israel au anunțat cel puțin 10 persoane rănite în atacurile cu rachete.

Frontiera a fost liniștită mai devreme în timpul zilei după o operațiune sub acoperire israeliană în Fâșia Gaza ce a condus la lupte în care a fost ucis un comandant al Hamas, alți șase militanți palestinieni și un colonel israelian.

“Ca răspuns la crima de ieri, comandamentul comun al facțiunilor palestiniene anunță începutul bombardamentelor așezărilor inamicului cu zeci de rachete”, a declarat aripa armată a Hamas într-un comunicat după ce au avut loc funeraliile pentru militanții uciși.

Duminică noapte, palestinienii au tras 17 rachete spre sudul Israelului, ca răspuns la incursiunile israeliene și loviturile aeriene, despre care Hamas a declarat că intenționau să acopere retragerea unei mașini folosite de trupele israeliene.

Nu au existat informații despre răniți sau pagube în Israel în incidentele de duminică, dar armata a anunțat că un locotenent-colonel, identificat doar ca “M”, a fost ucis în raid și un alt ofițer rănit.

Violențe au loc regulat de-a lungul graniței dintre Israel și Gaza de la începutul protestelor palestinienilor la 30 martie pentru a-și cere drepturile pentru terenurile pierdute în războiul din 1948 de creare a Israelului.

Focurile israeliene au ucis peste 220 de palestinieni de la începutul demonstrațiilor, care au inclus trecerea gardului de la frontiera cu Israelul.

Hamas a declarat că în timpul luptelor de duminică, atacatori aflați într-un vehicul au deschis focul asupra unui grup de bărbați înarmați, omorându-l pe unul dintre comandanții locali ai săi, Nour Baraka.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/11/gabriela-firea-anunta-inchiderea-arenei-nationale-pana-la-remedierea-problemei-gazonului-cat-ar-putea-dura-operatiunea-51953.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/11/gabriela-firea-anunta-inchiderea-arenei-nationale-pana-la-remedierea-problemei-gazonului-cat-ar-putea-dura-operatiunea-51953-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv