Președintele Klaus Iohannis a atacat miercuri din nou Guvernul PSD-ALDE spunând că există lipsă de viziune, investițiile publice rămân pe hârtie, iar mediul de afaceri așteaptă predictibilitate și mai puține măsuri ad-hoc.

“Dincolo de provocările de parcurs, mediul de afaceri autohton a crescut și s-a dezvoltat semnificativ în ultimul sfert de secol, având ca repere economia de piață și libera inițiativă. Companiile pe care le conduceți reprezintă exemple de urmat privind modul în care, prin eforturi și riscuri asumate, dar și prin seriozitate și consecvență, mediul de afaceri românesc devine mai puternic, mai performant și, în final, creează bunăstare pentru noi toți. Însă este important să avem în vedere faptul că, dincolo de recorduri temporare sau conjuncturale, dezvoltarea sustenabilă are loc doar dacă se bazează pe creșterea susținută și calitativă a investițiilor și a productivității. Este foarte îmbucurător să observăm rezultatele bune din Topul Național al Firmelor, dar acestea sunt umbrite de evoluția economiei, care în prima parte a anului este marcată de încetinirea creșterii economice spre 4%, comparativ cu pompoasa prognoză oficială de 5,5%”, a declarat Klaus Iohannis.

Președintele a catalogat măsurile Executivului ca fiind lipsite de viziune.

“Fără să existe schimbări semnificative în tiparul execuției bugetare, după trei trimestre bugetul național înregistrează un deficit mai mult decât dublu față de anul anterior, ceea ce, evident, sporește riscul depășirii pragul de 3% din PIB. Lipsa de viziune, de anticipație și de prevedere în planul finanțelor publice este evidentă atunci când prognoza de creștere economică ajunge să fie ratată, când veniturile bugetare se află departe de obiectivele inițiale și sunt perpetuate carențe în colectare, când folosirea fondurilor europene este dezamăgitoare, iar investițiile publice rămân pe hârtie. Economia românească traversează un amplu proces de transformare, în contextul schimbărilor generate de digitalizare și de revoluția industrială 4.0, la noi mai ales 0”, a mai spus președintele.

“Consider că antreprenoriatul trebuie susținut și încurajat mult mai energic de către decidenții politici. În ultimul an, în clasamentul global «Doing business», țara noastră a coborât 7 poziții. În acest sens, atrag atenția că România nu își poate permite pași greșiți în cursa competitivității economice, iar aceasta este responsabilitatea esențială a decidenților politici. Preocupările și îngrijorările dumneavoastră ar trebui să fie și ale Guvernului. Acesta trebuie să asigure respectarea regulilor economiei de piață, să creeze infrastructura de care economia și cetățenii au nevoie pentru a prospera, să producă politici fiscale și salariale previzibile sau măcar inteligibile, bazate pe consultarea permanentă și onestă a actorilor relevanți din economie și societate.Mediul de afaceri așteaptă din partea decidenților mai multă implicare, mai multe rezultate concrete și mai puține măsuri anunțate și adoptate ad-hocȚ, a afirmat șeful statului.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/11/iohannis-nou-atac-la-guvern-investitiile-publice-raman-pe-hartie-si-sunt-luate-masuri-ad-hoc-51874.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/11/iohannis-nou-atac-la-guvern-investitiile-publice-raman-pe-hartie-si-sunt-luate-masuri-ad-hoc-51874-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv