Un cutremur cu magnitudinea 5,8 a avut loc în această dimineata, la ora 3.38, ora de vara, în România. Intensitatea seismului in zona epicentrala a fost de VI grade Mercalli.  Miscarea telurica s-a simțit în mai multe zone din țară, inclusiv la Bucuresti, dar si in Bulgaria, Republica Moldova si Ucraina.

Cutremur

<!–

1 comentarii

–>

Ora 3.38 de minute. România a fost zguduită de cel mai puternic cutremur din ultimii 14 ani. Epicentrul a fost în județul Buzău, iar magnitudinea, după mai multe revizuiri, a rămas la 5,8 pe Richter. Seismul s-a simțit foarte puternic şi în București. Oamenii au sărit speriați din pat. Unii au spus rugăciuni, iar alții au iești pe stradă, de teamă că va mai urma o replică. Tencuiala și cărămizile de pe o clădire din Capitală, din cartierul Tei, s-au desprins și au căzut pe trotuar. Zona a fost securizată iar locatarii îşi fac probleme. O persoană din București a fost transportată la spital, iar până în zori, telefoanele au sunat fără încetare la Ambulanță. Iar la ora 5.48 a mai fost o replică. Mai slabă, de doar 3,2 magnitudine pe scara Richter. În acest an, în România, cel mai puternic cutremur simţut în România a fost în luna aprilie. A avut magnitudine de 4, 6 pe scara Richter.

ACTUALIZARE Centrul European de Seismologie: Cutremurul s-a resimtit si in Bulgaria, Republica Moldova si Ucraina

ACTUALIZARE Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă  precizează că Sistemul RO-ALERT nu difuzează notificări în cazul seismelor, anterior declanşării acestora.

ACTUALIZARE S-a inregistrat o replica de 3,1 pe scara Richter.

ACTUALIZARE Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP) a revizuit la 5,8 pe scara Richter magnitudinea cutremurului produs duminică dimineaţa. Seismul a avut loc în judeţul Buzău, nu în Covasna cum a anunţat anterior INFP, iar adâncimea la care s-a produs a fost şi ea revizuită la 150 de kilometri.

ACTUALIZARE Intensitatea cutremurului in zona epicentrala a fost de VI grad(e) Mercalli, anunta INFP.

ACTUALIZARE Cutremurul s-a produs in Zona seismica Vrancea, judetul Covasna, la adancimea de 200km. Seismul a avut loc in apropierea urmatoarelor orase: Covasna (24km), Nehoiu (28km), Întorsura Buzăului (34km), Târgu Secuiesc (38km), Slănic-Moldova (54km)

Echipajele de pompieri au plecat sa efectueze cercetarea in teren, indeosebi in Centrul Vechi al Capitalei. Nu au fost raportate pagube materiale. Apelurile inregistrate  la 112 au fost pentru atacuri de panica.

Seismul vine la doua saptamani de la cel mai mare exercitiu condus de DSU pentru simularea interventiei dupa un cutremur de mare intensitate, SEISM 2018.

IGSU recomanda cum sa ne comportam in timpul cutremurului prin campania Nu tremur la cutremur

În cazul în care se declanșează un cutremur, păstraţi-vă calmul și liniștiţi persoanele din jur

Dacă vă aflaţi în interiorul unei clădiri, nu  ieșiţi, și nu fugiţi pe scări ! Nu utilizaţi liftul !

Protejaţi-vă sub tocul ușii,  sub o grindă, lângă un perete de rezistență sau adoptaţi o poziţie ghemuit, acoperit și sustinut de un obiect solid.

Cele mai mai puternice cutremure produse în România în ultimii 28 ani au fost înregistrate pe 30 şi 31 mai 1990, magnitudinea acestora fiind 6,9, respectiv 6,4 grade pe scara Richter, aminteste Agerpres.

Mai multe cutremure cu magnitudinea de peste 4 grade pe scara Richter au avut loc în România în anii 2017 şi 2018. Cel mai recent este cel din 22 august 2018. A avut magnitudinea 4,2 pe scara Richter s-a produs la ora 17:52, în judeţul Vrancea, la o adâncime de 122 kilometri.

<!–

 

–>

ŞTIRILE ZILEI

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/10/capital_transparent-429.pnghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/10/capital_transparent-429-300x164.pngrootstireaActualitate/Esential
Un cutremur cu magnitudinea 5,8 a avut loc în această dimineata, la ora 3.38, ora de vara, în România. Intensitatea seismului in zona epicentrala a fost de VI grade Mercalli.  Miscarea telurica s-a simțit în mai multe zone din țară, inclusiv la Bucuresti, dar si in Bulgaria, Republica Moldova...