Epidemia de pestă porcină africană continuă în sudul României și cuprinde județ după județ. Cu Vrancea, își începe urcarea spre Moldova, iar autoritățile de aici nu par să ia exemplul celor din Ardeal, care au oprit virusul aplicând cu strictețe regulile din manual. 

Pentru investigația jurnalistică realizată de Gândul pe urmele PPA în România, am primit la redacție plângerea unui tulcean, pe care DSVSA nu-l despăgubește fiidcă și-a îngropat singur porcul mort pe un câmp, la sfatul… medicului veterinar.

Până joi, 25 octombrie, România a înregistrat 1.042 de focare de PPA (+21 față de 18 octombrie). Au fost afectate 266 de localități (+6) din 15 județe (+1). Nu s-a mai depistat PPA în exploatațiile comerciale, iar în total au fost eliminați 354.604 porci afectați de boală.

Vineri, PPA a ajuns în Vrancea. Primul focar al virusului a apărut la o stână aflată în apropierea localității Lespezi. Mai mulți porci s-au îmbolnăvit, iar ciobanul a anunțat medicii veterinari. Virusul a fost confirmat deocamdată de un laborator local. Până la confirmarea de la laboratorul de referință din București, autoritățile au izolat întreaga zonă, inclusiv satul Lespezi.

„Proba este pozitivă, rezultatul a venit de la Laboratorul din Brăila,” a declarat corespodentului Mediafax, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Vrancea, Gabriel Micu. ”S-a reunit Comitetul Local pentru Situații de Urgență și s-au luat primele măsuri. Este un singur focar, dar a fost izolată zona, nu mai intră sau ies animale și produse de carne.”

Marți, virusul PPA a fost confirmat la un mistreț mort la granița dintre România și Bulgaria. Animalul rămăsese blocat în gardul de la frontieră, în apropiere de localitatea Kainaragea din districtul Silistra. Agenția bulgară pentru Siguranță Alimentară a anunțat mistrețul era infectat cu PPA. Până astăzi, virusul PPA a fost depistat în nouă țări din Uniunea Europeană: Belgia, Italia, Cehia, Polonia, Estonia, Letonia, România, Ungaria și Lituania.

Povestea porcului familiei Vlas din Sulina

Scriam în finalul ultimului articol al investigației Gândul despre PPA de diferențele majore de comportament, remarcate, atât la autorități, cât și la românul obișnuit, în nordul țării, față de județele din sud.

De ce nordul a închis în cel mult trei luni, în cvasitotalitate, focarele apărute – ba, mai mult, Sălajul chiar a oprit virusul „la liziera pădurii”, înainte de a difuza de la mistreț la animalul domestic, iar sudul, într-un interval de timp aproximativ egal, a scăpat boala de sub control?

rootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv