<!–

–>

LUMEA AZI Discuții israeliano-iordaniene

EMBED VIDEO
LINK CU VIDEO

<!–

–>

Embed:

Link:

Administrația Bill Clinton a făcut posibilă încheierea Tratatului de pace în 1994.

În baza acordului, Israelul a putut să dețină proprietăți private și drepturi speciale de călătorie în Baquora – numita Naharayim de către israelieni – în nord-vestul Regatului, și în Ghumar – numita Zofar de israelieni – în sudul Regatului.

Regele Abdullah al Iordaniei: “Am spus în repetate rânduri că prioritatea noastră este protejarea intereselor noastre. Cred că guvernul trebuie să elaboreze o strategie care să reprezinte interesele Iordaniei şi ale iordanienilor“.

Este de așteptat ca Tel Aviv-ul să facă demersuri pentru păstrarea drepturilor de închiriere, întrucât cele două regiuni sunt esențiale pentru securitatea graniței sale.

Benjamin Netanyahu, premierul israelian: “Vom negocia posibilitatea extinderii actualului aranjament, dar nu există nicio îndoială că, în ansamblu, acordul este important pentru ambele părţi“.

Anunțul făcut de Amman a provocat deja neliniște în regiune, unde fermierii israelieni sunt deja îngrijorați, pentru că au investit sume considerabile în infrastructurile rutieră și agricolă din zonă.

Recentele proteste de la Amman și 87 de parlamentari care au cerut printr-o petiție restaurarea suveranității Regatului asupra celor două terenuri l-au determinat pe Regele Abdullah să ia această decizie.

rootstireaActualitate/Esential
<!-- --> LUMEA AZI Discuții israeliano-iordaniene ...