Forțele militare din 31 de țări au început joi exercițiul Trident Juncture 18, cel mai amplu exercițiu militar NATO din ultimii ani, care se va desfășura între 25 octombrie și 7 noiembrie, relatează site-ul agenției Reuters.

În cadrul exercițiului Trident Juncture 18 vor participa aproximativ 50.000 de militari din state NATO și țări partenere, în jur de 250 de aeronave, 65 de nave și până la 10.000 de tancuri și alte vehicule.

“Forțele sunt pe poziție, se integrează și vor începe antrenamentele de dezvoltare a capabilităților de luptă pentru operațiuni majore în următoarele două săptămâni”, a declarat colonelul norgevian Eystein Kvarving

Trident Juncture reprezintă cel mai mare exercițiu găzduit de Norvegia încă de la începutul anilor 1980.

Exercițiul se va desfășura în centrul și estul Norvegiei, și zone din Atlanticul de Nord și Marea Baltică, cât și în spațiul aerian al Finlandei și Suediei.

Încă de la anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia, în 2014, Norvegia a încercat să dubleze numărul forțelor navale americane care se antrenează pe teritoriul norvegian în fiecare an, o mișcare criticată de Moscova.

Luna trecută, Rusia a desfășurat propriul exercițiu militar, în cadrul căruia au participat aproximativ 300.000 de militar și care s-a desfășurat în apropierea graniței cu China.

“Această activitate va intensifica tensiunea între Norgevia și Rusia”, a declarat membrul socialist al Parlamentului, Torgeir Knag Fylkesnes.

Deși majoritatea norgevienilor susțin apartenența la alianța NATO, al cărui secretargeneral este fostul premier norvegian Jens Stoltenberg, câteva formațiuni politice susțin retragerea din NATO și formarea unei alianțe cu țările vecine.

Comenteaza aceasta stire

rootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv