Milioane de vizite înregistrate anual la camerele de gardă ale spitalelor de pe glob ca urmare a crizelor de astm sunt provocate de poluarea aerului, conform unui studiu citat miercuri de Press Association.

Cercetarea efectuată la Universitatea George Washington din Statele Unite estimează că până la 33 de milioane de vizite la departamentele de urgență ale unităților medicale ca urmare a simptomelor de astm ar fi fost cauzate de poluanți din aer care au ajuns în plămâni.

Acesta este primul studiul care evaluează impactul poluării aerului asupra cazurilor de astm la nivel mondial.

Susan Anenberg, autoare principală a cercetării și profesor asociat la Facultatea de sănătate publică Milken din cadrul universității, a declarat că politicile care vizează purificarea aerului ar putea reduce povara astmului și ar contribui la îmbunătățirea sănătății sistemului respirator.

Doctor Anenberg a menționat în acest sens în special politicile ce vizează reducerea emisiilor poluante de la mașinile care circulă în marile orașe, măsuri cu beneficii atât pentru persoanele care suferă de astm sau de alte afecțiuni respiratorii cât și la nivelul întregii populații.

”Milioane de persoane din întreaga lume sunt nevoite să se adreseze în fiecare an camerelor de gardă din cauza crizelor de astm deoarece respiră un aer poluat. Concluziile noastre sugerează că politicile care vizează purificarea aerului pot reduce povara astmului la nivel mondial și pot îmbunătăți sănătatea respiratorie în toată lumea”, a subliniat Anenberg.

Astmul este cel mai des întâlnită boală respiratorie cronică și afectează aproximativ 358 de milioane de persoane la nivel mondial.

Studiul, publicat în jurnalul Environmental Health Perspectives, sugerează că noxele emise de mașini și alte tipuri de poluanți reprezintă o cauză semnificativă a crizelor astmatice severe.

Anenberg și cercetătorii din echipa sa au analizat vizite la camerele de gardă ale spitalelor din 54 de țări și Hong Kong și au combinat apoi informațiile cu nivelurile de poluare la nivel mondial.

Potrivit rezultatelor, între 9 și 23 de milioane de vizite pe an provocate de crizele astmatice – 8% până la 20% din cifra totală la nivel mondial – ar fi fost declanșate de ozon, un poluant rezultat din interacțiunea între noxele de la mașini, centrale electrice și alte tipuri de emisii și razele solare.

Cercetătorii estimează de asemenea că între 5 și 10 milioane de persoane care se prezintă la camerele de gardă cu crize astmatice – 4% până la 9% din cifra totală la nivel mondial – au fost asociate cu microparticulele fine, mici fragmente de poluanți care se fixează adânc în plămâni.

Oamenii de știință au declarat că circa jumătate dintre vizitele la departamentele de urgență ale unităților medicale puse pe seama aerului murdar se estimează că au loc în țările din sudul și estul Asiei – în special în India și China.

Doctor Anenberg a notat că studiul sugerează că impactul poluării aerului este mai răspândit decât cel al bolilor cardiovasculare, respiratorii și al cancerului pulmonar. ”Cunoaștem faptul că poluarea aerului este principalul factor de risc la adresa sănătății asociat mediului înconjurător la nivel mondial. Rezultatele noastre demonstrează că raza de acțiune a impactului global asupra sănătății publice în urma inhalării aerului poluat este mult mai mare și include milioane de atacuri asmatice în fiecare an”, a spus cercetătoarea.

În Uniunea Europeană, poluarea atmosferică provoacă anual în jur de 400.000 de decese premature, iar costurile sale externe legate de sănătate se ridică la sute de miliarde de euro, se arată într-un raport al Curții de Conturi Europene publicat în luna septembrie pe site-ul său. Curtea avertizează însă că aceste costuri semnificative de natură umană și economică nu au fost încă reflectate în acțiuni adecvate la nivelul Uniunii. Raportul mai adaugă că particulele în suspensie, dioxidul de azot și ozonul de la nivelul solului constituie poluanții atmosferici considerați răspunzători pentru cea mai mare parte dintre aceste decese premature și că persoanele din zonele urbane sunt deosebit de expuse la acest risc.

Directiva din 2008 privind calitatea aerului înconjurător reprezintă piatra de temelie a politicii UE pentru un aer curat întrucât stabilește standardele de calitate pentru concentrațiile poluanților din aer. Curtea a evaluat modul în care a fost concepută această directivă, gradul de eficacitate cu care statele membre au implementat-o și modul în care Comisia a asigurat monitorizarea și respectarea sa, se arată în raport. “Poluarea atmosferică este cel mai mare risc de mediu pentru sănătate în Uniunea Europeană”, a declarat Janusz Wojciechowski, membru al Curții de Conturi Europene responsabil de acest raport. “În ultimele decenii, politicile UE au contribuit la reducerea emisiilor, însă calitatea aerului nu s-a îmbunătățit în același ritm și există în continuare efecte considerabile asupra sănătății umane”, se menționează în raport.

Poluarea atmosferică este o problemă de sănătate publică tot mai presantă și sensibilizarea și informarea publicului au un rol esențial de îndeplinit în combaterea acestui fenomen. Pentru a îmbunătăți calitatea aerului în UE, Curtea recomandă acțiuni mai eficace din partea Comisiei Europene, actualizarea Directivei privind calitatea aerului înconjurător, prioritizarea și integrarea politicii privind calitatea aerului în alte politici ale UE precum și îmbunătățirea aspectului privind sensibilizarea și informarea publicului.

Ungaria, Italia și România se află în atenție pentru prezența ridicată și persistentă de particule fine (PM10), materii (praf, fum, funingine, polen) prezente în aer și a căror concentrație este sporită de poluare.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/10/poluarea-aerului-cauza-a-milioane-de-vizite-la-camerele-de-garda-ale-spitalelor-de-pe-glob-51760.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/10/poluarea-aerului-cauza-a-milioane-de-vizite-la-camerele-de-garda-ale-spitalelor-de-pe-glob-51760-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv