Un număr de 35 de laureați ai Premiului Nobel sau ai medaliei Fields au avertizat luni autoritățile britanice și pe cele europene în ceea ce privește riscurile pe care Brexitul le-ar putea avea asupra cercetării științifice, făcând apel la un acord care ar permite menținerea “unei cooperări cât mai strânse posibil”, potrivit AFP.

“Provocările cărora le facem față trebuie abordate într-o manieră profitabilă pentru toți și le vom rezolva mai bine dacă suntem împreună”, susțin semnatarii acestei scrisori deschise adresate președintelui Comisie Europene, Jean Claude Juncker, și prim-ministrului britanic Theresa May.

“Doar un acord care să permită colaborarea cât mai strâns posibilă între Regatul Unit și UE, astăzi și pe viitor, va face posibil acest lucru”, spun cercetătorii, printre care francezii Albert Fert sau Claude Cohen-Tannoudji, laureați cu premiul Nobel pentru fizică în 2007, respectiv 1997, și matematicianul german Peter Scholze, recompensat cu medalia Fields în 2018.

Progresul științific “necesită mobilitatea persoanelor și a ideilor dincolo de frontiere, pentru a permite schimbul rapid de expertiză și de tehnologie”, subliniază semnatarii scrisorii. “Crearea unor noi bariere în calea colaborării va afecta progresul, în detrimentul nostru, al tuturor”.

Scrisoarea a fost publicată simultan cu un sondaj desfășurat în rândul cercetătorilor de la Institutul Francis Crick din Londra, care își exprimă îngrijorările referitoare la Brexit.

Un procent de 97% dintre cei 1.053 de cercetători din cadrul institutului, care se recomandă “drept cel mai mare laborator de cercetări biomedicale sub un singur acoperiș din Europa”, estimează că ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană va avea consecințe negative asupra cercetării științifice din această țară.

Aproape 82% dintre aceștia consideră că efectele vor fi “negative” sau “foarte negative” asupra domeniului cercetării din Uniunea Europeană.

Mai mulți cercetători au împărtășit dificultățile cu care se confruntă în ceea ce privește recrutarea, precum și “stresul” și “anxietatea” provocate de Brexit.

“Avem nevoie de un acord care să înlocuiască finanțările pierdute din cauza Brexitului, care să păstreze libertatea de mișcare a cercetătorilor talentați și care să îi facă să se simtă bineveniți” în Marea Britanie, a spus britanicul Paul Nurse, directorul institutului, laureat al premiului Nobel pentru medicină în 2001, unul dintre semnatarii scrisorii deschise.

În 2016, acesta a declarat pentru AFP că fondurile provenite de la Uniunea Europeană alocate pentru institutul său reprezentau circa 5 milioane de lire sterline anual (6 milioane de euro), echivalentul a 5% din bugetul instituției.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/10/un-grup-de-reputati-oameni-de-stiinta-avertizeaza-asupra-efectelor-negative-ale-brexitului-asupra-cercetarii-stiintifice-51753.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/10/un-grup-de-reputati-oameni-de-stiinta-avertizeaza-asupra-efectelor-negative-ale-brexitului-asupra-cercetarii-stiintifice-51753-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv