Uniunea Europeană a îndemnat, luni, Statele Unite și Rusia să continue dialogul pentru menținerea Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF), în contextul în care Administrația Vladimir Putin a avertizat că va dezvolta noi rachete atomice după decizia Washingtonului de retragere din acest acord.

“Statele Unite și Federația Rusă trebuie să continue dialogul constructiv pentru menținerea Tratatului și pentru a se asigura că este aplicat în mod complet și verificabil”, a declarat, luni, Federica Mogherini, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe și Politici de Securitate.

Statele Unite se vor retrage din Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF), a anunțat sâmbătă seară președintele Donald Trump, acuzând Rusia de încălcarea acordului din anul 1987.

Kremlinul a semnalat luni că Rusia va fi nevoit să dezvolte noi tipuri de rachete nucleare. “Este vorba de securitatea strategică. Măsurile de acest fel pot face lumea mai periculoasă”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Președinției Rusiei. “Retragerea SUA din acest Tratat forțează Rusia să ia măsuri pentru a-și garanta securitatea. Dacă Statele Unite dezvoltă noi sisteme, sunt necesare măsuri din partea Rusiei pentru restabilirea echilibrului de forțe”, a subliniat Peskov.

Statele Unite se vor retrage din Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF), a anunțat sâmbătă seară președintele Donald Trump. Tratatul semnat de Statele Unite cu Rusia prevede interzicerea rachetelor cu raze de acțiune cuprinse între 500 și 5.500 de kilometri. Donald Trump susține că Rusia a încălcat acest Tratat, dar Administrația Vladimir Putin a acuzat în mai multe rânduri că sistemele balistice instalate de Statele Unite în Europa, inclusiv în România, constituie încălcări ale acordului.

“Statele Unite nu vor permite Rusiei să producă armament în timp ce noi nu avem voie. Nu știu de ce fostul președinte Barack Obama nu a purtat negocieri sau nu a abandonat Tratatul”. Rusia “încalcă de mulți ani acest acord”, a declarat Donald Trump la un eveniment electoral desfășurat în statul Nevada. “Vom încheia acest acord, ne vom retrage. Vom dezvolta armament de acest gen”, a spus Donald Trump.

Washingtonul insistă că Administrația de la Moscova a dezvoltat o nouă rachetă cu rază medie de acțiune, Novator 9M729 (SSC-8, potrivit terminologiei NATO), prin încălcarea Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare. Acordul INF a intrat în vigoare în anul 1987, fiind semnat de președintele american de la acea vreme, Ronald Reagan, cu omologul său din Uniunea Sovietică, Mihail Gorbaciov.

Potrivit cotidianului The New York Times, în afara faptului că Rusia ar fi încălcat Tratatul INF, Administrația SUA vrea să renunțe la acest acord deoarece este constrânsă să nu dezvolte armament care ar putea fi folosit pentru descurajarea Chinei în consolidarea poziției în vestul Oceanului Pacific. Dat fiind că nu este semnatară a Tratatului INF, China a putut dezvolta rachete nucleare cu raze medii de acțiune.

Rusia a negat că ar încălca Tratatul INF, dar a acuzat că sistemele balistice instalate de SUA în România intră în contradicție cu acest acord.

Statele Unite au început să instaleze în România și Polonia sisteme de rachete ofensive, prin încălcarea Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF), a acuzat recent Vladimir Iermakov, șeful Departamentului pentru Neproliferare și Controlul armamentului din cadrul Ministerului rus de Externe. “Există grave semne de întrebare referitoare la acțiunile colegilor noștri americani, acțiuni care sunt în contradicție cu Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare, inclusiv amplasarea lansatoarelor terestre Mk-41 în România și Polonia”, a declarat Vladimir Iermakov la începutul lunii octombrie, în cursul unei dezbateri organizate de o comisie a Adunării Generale ONU. Potrivit oficialului rus, Statele Unite au început în iunie instalarea în România și Polonia a sistemelor Aegis și a lansatoarelor MK-41, care ar putea fi folosite pentru atacuri cu rachete de croazieră având rază medie de acțiune.

Administrația Vladimir Putin a criticat de nenumărate ori inițiativa SUA de a instala elemente antirachetă, în cadrul NATO, în România și Polonia, precum și montarea unui sistem antibalistic în Coreea de Sud. Washingtonul și NATO susțin că instalațiile antirachetă din Europa nu sunt îndreptate contra Rusiei, vizând contracararea amenințărilor balistice din Iran, în timp ce sistemul din Coreea de Sud vizează amenințarea nord-coreeană. Relațiile dintre Rusia și Occident sunt grav afectate de crizele din Ucraina și Siria.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/10/tratatul-fortelor-nucleare-intermediare-apelul-ue-la-sua-si-rusia-dupa-ce-vladimir-putin-a-avertizat-ca-va-dezvolta-noi-rachete-atomice-51749.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/10/tratatul-fortelor-nucleare-intermediare-apelul-ue-la-sua-si-rusia-dupa-ce-vladimir-putin-a-avertizat-ca-va-dezvolta-noi-rachete-atomice-51749-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv