Trezoreria Italiei a comunicat luni Comisiei Europene că își menține nemodificate planurile bugetare dar a promis că va respecta cu strictețe obiectivele pe care și le-a fixat, fără a majora mai mult deficitul sau datoria, informează Reuters.

Într-o scrisoare trimisă Executivului comunitar, ministrul italian al Economiei, Giovanni Tria, a recunoscut că proiectul de buget pe 2019, care prevede un deficit bugetar de 2,4% din PIB, nu este în linie cu Patul de Stabilitate și Creștere. Cu toate acestea, Giovanni Tria a subliniat că autoritățile de la Roma au fost nevoite să răspundă la mai mulți ani de sub-performanțe economice, adăugând că nu se intenționează să se majoreze și mai mult deficitul bugetar în 2020 și 2021.

“Guvernul este încrezător că explicațiile sale sunt suficiente pentru ca proiectul său de buget să fie aprobat, iar acest buget nu va pune în pericol stabilitatea financiară a Italiei sau a altor state membre”, a subliniat Giovanni Tria.

Bruxellesul a solicitat însă joi autorităților de la Roma să îi ofere “clarificări” cu privire la planurile sale bugetare. Comisia a vorbit de un derapaj bugetar “fără precedent” și a atras atenția asupra riscului grav al nerespectării regulilor europene. În aceste condiții, Executivul comunitar ar putea respinge proiectul de buget al Italiei, ceea ce ar fi o premieră în istoria UE.

Principala îngrijorare a Bruxellesului este programul anti-austeritate demarat de noua coaliție populistă formată din Liga (extrema dreapta) și Mișcarea 5 stele (M5S, antisistem). Aceasta mizează pe un deficit bugetar de 2,4% din PIB în 2019, față de 0,8% din PIB cât preconiza precedentul Guvern. În plus, ceea ce se numește deficitul structural, un indicator cheie urmărit de Comisie care elimină efectele ciclurilor economice, ar urma să crească până la 0,8% anul viitor, conform planurilor Italiei, peste reducerea până la 0,6% pe care o vrea Bruxelles-ul.

În replică la declarațiile lui Giovanni Tria, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat luni că Executivul comunitar va discuta și va decide, marți, care sunt următorii pași în procedura de evaluare a proiectului de buget al Italiei. 

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/10/italia-a-informat-ue-ca-isi-mentine-planurile-bugetare-51748.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/10/italia-a-informat-ue-ca-isi-mentine-planurile-bugetare-51748-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv