Senatorul PNL Florin Cîţu susţine că executivul a trimis în urmă cu câteva zile Comisiei Europene un document în care ar promite îngheţarea salariilor în sectorul bugetar în anul 2019 la nivelul lunii decembrie 2018. Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a recunoscut că aceasta este o variantă de lucru şi că ar putea fi îngheţat şi numărul angajaţilor din administraţie, transmite News.ro.

Venituri și cheltuieli. Portofel cu bani / FOTO: ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO, foto.agerpres.ro

Venituri și cheltuieli. Portofel cu bani

Fragment din documentul trimis Comisiei Europene

<!–

–>

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat, sâmbătă, într-o intervenţie telefonică la un post de știri, că documentul trimis la Comisia Europeană în care se propune îngheţarea salariilor în sectorul bugetar în 2019 la nivelul lunii decembrie 2018 este un scenariu, o variantă de lucru.

“Este un document care prezintă un scenariu, un document de lucru, o posibilă variantă, trimisă Comisiei Europene pentru că ăsta este modul în care Guvernul lucrează de ani de zile, orice stat membru asta face, trimite Comisiei Europene discuţii, scenarii, calcule pentru ca într-un final să luăm o decizie într-un sens sau altul”, a declarat Eugen Teodorovici.

(w500) Fragment d

El a mai afirmat că Ministerul de Finanţe propune şi ca legea salarizării să se aplice până în 2020 şi nu până în 2022, pentru a nu fi angajate măsuri dincolo de mandatul acestui guvern.

“În câteva săptămâni noi intrăm în Guvern cu proiectul de buget pe 2019, document în cadrul căruia vom regăsi varianta finală, este un scenariu propus de Ministerul de Finanţe în urma unor calcule şi chiar o propunere de aplicare a legii salarizării nu până în 2022, ci până în 2020, tocmai pentru a arăta foarte clar că suntem siguri de ceea ce facem, că nu aplicăm măsuri dincolo de mandatul acestui guvern, adică 2020”, a explicat Teodorovici.

Ministrul de Finanţe a mai spus că, pe lângă îngheţarea salariilor bugetarilor, o altă măsură propusă este îngheţarea numărului de angajaţi în zona de administraţie, dar şi o restructurare a acesteia.

“Îngheţarea angajărilor la stat este o măsură propusă de noi. O îngheţare a numărului de angajaţi în zona de administraţie publică centrală, de asemenea o restructurare, o eficientizare a administraţiei publice centrale este de bun-simţ şi ceea ce noi spunem de ani de zile, sau toţi politicienii spun că este nevoie de o administraţie mult mai eficientă. Dădeam exemplu faptul că la Ministerul de Finanţe funcţiile suport sunt undeva la 18% din întregul personal al ministerului, iar la alte ministere undeva peste 30%, ceea ce trebuie să se schimbe, pentru că administraţia nu trebuie să fie nici supradimensionată, nici să cheltuie nejustiticat banul public”, a precizat ministrul de Finanţe.

El a mai declarat că mărirea salariului minim pe economie din ianuarie 2019 este posibil să se realizeze mai devreme de această dată, iar de anul viitor punctul de pensie va creşte cu 15%.

“Aşa cum am propus în proiectul de lege pentru pensii aprobat de Guvern şi trimis în Parlament, anul viitor o creştere de 15% a punctului de pensii, da, se va respecta. Mai mult, salariul minim pe economie propus de noi pentru anul viitor la 2.080 este un calcul pe care noi îl facem, încercăm să aplicăm mai devreme această creştere a salariului minim, mai devreme de ianuarie 2019”, a menţionat Eugen Teodorovici.

El a afirmat că nu sunt probleme cu banii la buget.

Ministrul Finanţelor a precizat că anul 2019 trebuie să fie unul al investiţiilor, iar proiectele mari de infrastructură trebuie să continue şi chiar să îşi mărească viteza.

Florin Cîţu a anunţat sâmbătă, pe pagina sa de Facebook, că astfel, PSD şi ALDE nu mai aplică legea salarizării unitare şi recunosc falimentul programului de guvernare.

<!–

 

–>

ŞTIRILE ZILEI

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/10/capital_transparent-342.pnghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/10/capital_transparent-342-300x164.pngrootstireaActualitate/Esential
Senatorul PNL Florin Cîţu susţine că executivul a trimis în urmă cu câteva zile Comisiei Europene un document în care ar promite îngheţarea salariilor în sectorul bugetar în anul 2019 la nivelul lunii decembrie 2018. Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a recunoscut că aceasta este o variantă de lucru şi...