Indicele ROBOR la 3 luni, în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a crescut puternic vineri la 3,28%, de la 3,17% joi, nivel la care a stagnat trei zile, potrivit datelor transmise de Banca Națională a României – BNR.

Acesta este cel mai ridicat nivel din ultimele aproape două luni. Indicele ROBOR a mai atins un nivel apropiat la 27 august, când a fost 3,27%, iar atunci era în scădere de la 3,30% la data de 24 august.

Cel mai ridicat nivel al indicelui ROBOR la 3 luni din acest an a fost de 3,47%, la atât fiind cotat în toată săptămâna 30 iulie – 3 august.

În plus, indicele ROBOR la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare lei cu dobândă variabilă, a crescut vineri la 3,50%, de la 3,44% joi.

Acesta este cel mai ridicat nivel de la începutul lunii august până în prezent. La data de 6 august, ROBOR-ul la 6 luni era de 3,49%, în creștere de la 3,53% la data de 3 august.

Cel mai ridicat nivel la care a ajuns indicele ROBOR la 6 luni a fost de 3,53%, care a fost atins inițial la data de 30 iulie.

De asemenea, indicele ROBOR la 9 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de nouă luni, a crescut vineri la 3,57%, de la 3,51% joi, nemaifiind la acest nivel din data de 30 iulie.

Acesta este cel mai ridicat nivel atins de indicele ROBOR la 9 luni în acest an, fiind atins inițial la data de 30 iulie.

Indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a urcat vineri la 3,62%, de la 3,56% joi. Acest indice a mai atins un nivel mai ridicat de atât la data de 3 august, când a fost de 3,63%, urmat de o scădere la 3,60%, la data de 6 august.

La data de 30 iulie, indicele ROBOR la 12 luni a atins cel mai ridicat nivel al acestui an, de 3,63%, la care a mai ajuns ulterior la datele de 1 august și 3 august.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile românești se împrumută între ele în lei. Indicele se stabilește zilnic ca medie aritmetică a cotațiilor practicate de 10 bănci selectate de BNR.

rootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv