Relațiile excelente dintre Statele Unite și Arabia Saudită au sărit în aer după dispariția ziaristului critic la adresa Riyadului, Jamal Khashoggi. Washingtonul a amenințat cu represalii după zvonurile privind uciderea acestuia chiar în Consulatul saudit de la Istanbul. Și, ca scandalul să fie și mai mare, unul dintre agenții saudiți care ar fi participat la interogarea dizidentului a murit într-un accident de mașină. Un editorial de Dragoș Tăbăran.

<!–

–>

LUMEA AZI Scandal diplomatic

EMBED VIDEO
LINK CU VIDEO

<!–

–>

Embed:

Link:

Jamal Khashoggi a dispărut pe 2 octombrie după o vizită la Consulatul saudit din Istanbul.

Jurnalist de investigații, implicat în anchete asupra actelor de corupție din țara sa natală, motiv pentru care era pe lista neagră a Riadului și se autoexilase în Statele Unite, Khashoggi a riscat pentru a obține un certificat de divorț.

Oficialii turci au lansat o ipoteză dramatică: ziaristul a fost ucis chiar în clădirea misiunii diplomatice, iar corpul său a fost îndepărtat.

Turcii susțin că au probe, inclusiv o înregistrare audio, iar la crimă ar fi participat nu mai puțin de 25 de agenți secreți saudiți.

S-a declanșat un imens scandal între Washington și Riyad.

Președintele Trump a cerut o anchetă rapidă și completă și a avertizat că Arabia Saudită va suferi sancțiuni dure.

Regele Salman a cerut răbdare și calm dar, pe canale neoficiale, Arabia Saudită a amenințat că va riposta dur. S-a vorbit chiar de măsuri care ar putea duce prețul barilului de petrol la 400 de dolari. Ar fi o castrofă globală.

După o discuție telefonică între Donald Trump și Regele Salman, declarațiile celor două părți au devenit mai ponderate.

Donald Trump, preşedintele SUA: Regele Arabiei Saudite neagă că are vreo informaţie despre ce s-a întâmplat. Nu vreau să fac speculaţii în locul său dar mi s-a părut că ar putea fi opera unor elemente incontrolabile. Cine ştie?

Anchetatorii turci au primit permisiunea să investigheze clădirea Consulatului, locuința consulului și mașinile misiunii diplomatice. Chiar înainte de vizita poliției la reședința sa, consulul saudit a plecat la Riad.

Dar, ceea ce părea a fi o dispută între Statele Unite și Turcia, pe de-o parte, și Arabia Saudită, pe de altă parte, s-ar putea să fie, de fapt, o răfuială internă la Riad.

Khashoggi ancheta afacerile prințului moștenitor, Mohammad bin Salman.

Mohammad a fost inițiatorul unei campanii anti-corupție dar despre care s-a spus că are ca obiectiv și îndepărtarea obstacolelor în calea urcării sale pe tron.

Au fost arestați și anchetați miniștri, oameni de afaceri și chiar ofițeri de rang înalt.

Potrivit ziarului The New York Times, prințul moștenitor ar fi ordonat reținerea și interogarea ziaristului incomod.

Presa turcă a difuzat imagini cu un apropiat al prințului care era în consulat în ziua dispariției ziaristului. Ancheta este abia la început.

Articole pe aceeaşi temă

Misterul jurnalistului saudit dispărut. Donald Trump a avut o întâlnire cu secretarul de stat Mike Pompeo, reîntors după vizitele fulger făcute la Riad şi Ankara

Ipoteze legate de moartea jurnalistului Jamal Khashoggi. Anchetatorii saudiţi şi turci au percheziţionat şi reşedinţa consulului

Cazul jurnalistului dispărut, Jamal Khashoggi. Apropiaţi ai prinţului moştenitor saudit, printre suspecţi

Misterul dispariției jurnalistului saudit. Percheziții la consulatul din Istanbul, discuții cu Regele Arabiei Saudite

Poliţişti şi procurori turci au făcut percheziţii la consulatul Arabiei Saudite din Istanbul

Percheziții la Consulatul Arabiei Saudite din Istanbul, în cazul jurnalistului saudit dispărut

Miza anchetelor și arestărilor pentru corupție din Arabia Saudită. O analiză Lumea Azi

Arestări pentru corupţie în Arabia Saudită: Prinți, miniștri și foști membri ai cabinetului

Alegeri în Franța, în stare de urgenţă. Francezii sunt nemulțumiți de actuala clasă politică

TVR 60 ISTORIA ÎN ŞTIRI. Corespondenţii de război ai TVR, mereu, în linia întâi

ANALIZĂ “Ultima Ediţie”: Donald Trump, Europa şi votul anti-sistem. Amintiri despre viitor

O lecţie de istorie. Invazia în Cehoslovacia, în 1968, la TVR. Ilie Ciurescu, primul corespondent de război al televiziunii publice

O lume nouă. NATO îşi întăreşte apărarea în flancul estic

Securitatea în zona Mării Negre trebuie întărită – Interviu EXCLUSIV cu profesorul Tad Oelstrom, Universitatea Harvard

<!–

 

–>

ŞTIRILE ZILEI

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/10/capital_transparent-336.pnghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/10/capital_transparent-336-300x164.pngrootstireaActualitate/Esential
Relațiile excelente dintre Statele Unite și Arabia Saudită au sărit în aer după dispariția ziaristului critic la adresa Riyadului, Jamal Khashoggi. Washingtonul a amenințat cu represalii după zvonurile privind uciderea acestuia chiar în Consulatul saudit de la Istanbul. Și, ca scandalul să fie și mai mare, unul dintre agenții...