Procurorul Adina Florea, propusă la șefia DNA și candidată la o funcție de procuror de execuție în cadrul Secției de anchetă a magistraților, a declarat, vineri, în fața membrilor CSM că cele două candidaturi nu au legătură una cu alta și că nu trebuie confundate.

“Candidatura mea pentru demnitatea de procuror șef DNA rămâne. Sunt în cursul unei proceduri. Cred în această candidatură, am credința că pot să aduc un plus la DNA astfel încât această structură din Ministerul Public să-și aducă la îndeplinire obiectivele pe care le are în lupta anticorpție. Dar candidatura pe care mi-am depus-o pentru această funcție nu are nicio legătură cu candidatura pentru această secție. Aceasta este de procuror de execuție, ceea ce însemană că îmi doresc să instrumentez dosare, așa cum am făcut și la Constanța, așa cum fac și acum, prin urmare nu cred că pot fi confundate cele două candidaturi”, a declarat Adina Florea.

Totodată, procurorul a precizat că magistrații trebuie asigurați că soluțiile pe care le dispun nu sunt supuse presiunii întocmirii vreunui eventual dosar penal.

“Răspunderea penală este aceeași indiferent de calitatea noastră, a dumneavoastră ca judecător, a mea ca procuror. Privind restrospectiv, ar trebui să avem în vedere că este absolut necesar să asigurăm independența justiției, independența privită nu ca un scop în sine, ci ca o garanție adusă cetățenilor și, în felul acesta, să asigurăm atât judecătorii cât și procurorii de faptul că soluțiile pe care le dispun nu sunt supuse presiunii întocmirii vreunui eventual dosar penal. Cred că este absolut necesar ca răspunderea penală să fie atrasă în momentul în care suntem sesizați cu infracțiuni care se dovedesc printr-un material probator deosebit de riguros administrat. Este necesar ca răspunderea penală să fie antamată atunci când infracțiunile există, nu în sitația în care, atunci câbd dăm o soluție, punem semnul egalității și soluție și existența unei fapte penale”, a completat Florea.

Ea a mai spus, în cadrul interviului în fața CSM, că erorile judiciare nu trebuie scuzate în niciun fel. “Erorile judiciare trebuie foarte bine analizate, trebuie să nu se mai repete, și dacă acele erori judiciare judiciare, să antamăm cumva răspunderea celor care au produs acele erori judiciare, dar erorile judiciare nu pot scuza un demers, indiferent care este acel demers. Lupta anticorupție rămâne unul dintre demersurile cele mai importante”, a concluzionat Florea.

Adina Florea, propunerea ministrului Justiției pentru șefia DNA, a susținut, vineri, interviul la CSM, pentru funcția de procuror pe un post de execuție în cadrul Secției de anchetare a magistraților. Președintele Klaus Iohannis a declarat, despre numirea Adinei Florea la șefia DNA, că nu va permite ca România să facă pași înapoi împotriva luptei anticorupție și a cerut o verificare privind legalitatea propunerii, având în vedere avizul negativ de la CSM.

rootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv